Χριστουγεννιάτικα Brownies Σοκολάτας με καρύδι του Άκη Πετρετζίκη
Μια γιορτινή συνταγή για μοναδικά brownies με σοκολάτα και κραμπλ καρυδιού από τον Άκη Πετρετζίκη.
Για το brownie:
- 240 γρ. κουβερτούρα NESTLÉ DESSERΤ
- 180 γρ. ζάχαρη άχνη
- 120 γρ. βούτυρο
- 80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 10 γρ. κακάο σκόνη
- 3 αυγά
- 1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, ή 2 βανίλιες
- 1/3 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο στο ψιλό του τρίφτη ή σκόνη
- 1/3 κ.γ. αλάτι
- 80 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη προς ψιλοκομμένη
Για το crumble καρυδιού:
- 100 γρ. καρύδια τριμμένα
- 120 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. ζάχαρη μαύρη
- 100 γρ. βούτυρο παγωμένο
- 1/5 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 1/5 κ.λ. αλάτι
- Λιώστε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων στα 800 watt για 1 λεπτό. Ανακατέψτε καλά το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και αφήστε το να κρυώσει λίγο.
- Χτυπήστε με το μίξερ τη ζάχαρη, τα αυγά, το τζίντζερ, και τη βανίλια, να αφρατέψουν καλά. Προσθέστε το μίγμα με τη σοκολάτα, και ανακατέψτε λίγο ακόμα. Κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο και το αλάτι, και προσθέστε τα στον κάδο του μίξερ. Ανακατέψτε με σπάτουλα απαλά να ενσωματωθούν.
- Προσθέστε τα καρύδια, και ανακατέψτε απαλά με τη σπάτουλα.Αλείψτε καλά τη λαδόκολλα με βούτυρο-κακάο και βάλτε τη σε ένα ορθογώνιο ταψάκι 20x30 εκ. και αδειάστε μέσα το μίγμα.Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C , για 18-20 λεπτά.
- Δοκιμάστε το με οδοντογλυφίδα, να έχει κάνει αρκετή κρούστα επάνω, και μέσα να κρατάει ελαφρώς υγρό.Αφαιρέστε το από το φούρνο, και με ένα μαχαιράκι, ξεκολλήστε τις άκρες γύρω-γύρω. Αφήστε το 5 λεπτά να ηρεμήσει.
Για το crumble:
- Ανακατέψτε καλά σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αμύγδαλο, το αλάτι, και προσθέστε το βούτυρο κομματάκια. Με το χέρι τα ανακατέψτε καλά να γίνει μία πολύ σφιχτή ζύμη, ή οποία θα τρίβει.
- Με τα δάχτυλά σας κάντε τη σε χοντρά ψίχουλα, και απλώστε τη σε λαδόκολλα, ή σιλικόνη.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσει καλά, περίπου 15 λεπτά.
- Για το στήσιμο: Ρίξτε αρκετό αρκετό crumble αμυγδάλου επάνω στο brownie, ώστε να καλύψει καλά την επιφάνεια.Κόψτε σε κομμάτια, και σερβίρετε το κατά προτίμηση ζεστό.