Πατούδο Κρήτης συνταγή του Άκη Πετρετζίκη με Nestlé Dessert
Απογειώστε την τέχνη της ζαχαροπλαστικής φτιάχνοντας πολύ εύκολα και γρήγορα πατούδο Κρήτης με την παρέα του Άκη Πετρετζίκη!
Για τη ζύμη:
- 200 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. άχνη ζάχαρη
- 120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 1 σφηνάκι ρακή, τσικουδιά ή τσίπουρο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ½ κ.γ. σόδα
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 400-450 γρ. αλεύρι μαλακό + έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης
Για τη γέμιση:
- 80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 100 γρ. νερό
- 100 γρ. μέλι
- 150 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
- 50 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
- 170 γρ. κουβερτούρα Nestle Dessert, ψιλοκομμένη
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ¼ κ.γ. κανέλα
- 1 πρέζα γαρίφαλλο, τριμμένο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
- άχνη ζάχαρη, για το πασπάλισμα
Για την γέμιση:
- Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το νερό με την κρυσταλλική ζάχαρη και βράστε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Αφαιρέστε από τη φωτιά, ρίξτε το μέλι και ανακατέψτε καλά.
- Αφήστε να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση.
- Όταν κρυώσει καλά το σιρόπι, ρίξτε το στο μπολ με τα υλικά και ανακατέψτε το καλά. Αφήστε το στο ψυγείο ένα βράδυ μέχρι να σφίξει.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Σε ένα μπολ περάστε από κόσκινο το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν, και ανακατέψτε τα.
- Σε μια μεγάλη λεκάνη βάλτε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε με ένα κουτάλι.
- Προσθέστε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι ανακατεύοντας με το κουτάλι.
- Ανακατέψτε τη ζύμη με το χέρι μέχρι να πάρετε μια ελαστική απαλή ζύμη, αλλά μην ζυμώνετε πολύ, γιατί η ζύμη θα ξεράσει το λάδι.
- Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σκεπασμένη με μια νωπή πετσέτα.
- Με τη βοήθεια επιπλέον αλευριού ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2-3 χιλ. και με ένα στρογγυλό κουπ-πατ διαμέτρου 10-12 εκ. κόβετε κύκλους από τη ζύμη.
- Σε κάθε ένα από αυτά βάζετε 1 γεμάτο κ.γ. από τη γέμιση και κλείνετε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πιρουνιού σε σχήμα μισοφέγγαρου.
- Ψήνετε για 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
- Αφήνετε να κρυώσουν και τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.