Καριόκες με τσουρέκι
Λαχταριστές καριόκες με τσουρέκι από τον Άκη Πετρετζίκη για να απογειώσετε το γιορτινό τραπέζι!
- 100 γρ. βούτυρο
- 120 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα
- 250 γρ. τσουρέκι
- 150 γρ. ζαχαρούχο γάλα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 15 γρ. κακάο Nestle Dessert
- 10 γρ. κονιάκ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.σ. μέλι
- 50 γρ. χυμό πορτοκάλιου
- 340 γρ. κουβερτούρα 65% Nestle Dessert, λιωμένη
- Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και τοποθετήστε το σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
- Βάλτε στον πολυκόφτη τα αμύγδαλα και το τσουρέκι και χτυπήστε. Δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη αλλά να μείνουν κάποια κομμάτια.
- Αδειάστε το μείγμα του πολυκόφτη σε ένα μπολ και προσθέστε το λιωμένο βούτυρο, το ζαχαρούχο γάλα, την κανέλα, το κακάο, το κονιάκ, το εκχύλισμα βανίλιας, το μέλι και τον χυμό πορτοκαλιού.
- Ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Πιέστε το μείγμα με τα χέρια σας ώστε να σφίξει και τοποθετήστε το σε μια διάφανη μεμβράνη.
- Απλώστε το μείγμα με τα χέρια σας ώστε να πάρει το σχήμα του μωσαϊκού (σαλαμιού) και τυλίξτε το καλά με τη μεμβράνη.
- Προαιρετικά, τοποθετήστε δύο ακόμα μεμβράνες στον πάγκο εργασίας ώστε να ακουμπάνε μεταξύ τους, τοποθετήστε το σαλάμι που δημιουργήσατε, και τυλίξτε το πολύ σφιχτά με τις μεμβράνες.
- Μεταφέρετε το σαλάμι στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή στην κατάψυξη για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει.
- Αφαιρέστε τη διάφανη μεμβράνη και κόψτε το σαλάμι σε φέτες πάχους 1 εκ.
- Πάρτε κάθε κομμάτι με ένα πιρούνι ή μια τσιμπίδα και βουτήξτε το στη λιωμένη κουβερτούρα.
- Τοποθετήστε τα κομμάτια πάνω σε μια λαδόκολλα και αφήστε τα μέχρι να σφίξει η κουβερτούρα.