Γκαλέτ με Σοκολάτα & Κεράσια του Άκη Πετρετζίκη με Nestlé Dessert
Φτιάξτε γκαλέτ με κεράσια και σοκολάτα!
Για τη ζύμη:
- 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 140 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κρόκο αυγού
- 1 αυγό
- 2 κ.σ. κρύο νερό
- λίγα αμύγδαλα φιλέ, για πασπάλισμα
- ξύσμα από μισό λεμόνι
Για τη γέμιση:
- 450 γρ. κεράσια χωρίς κουκούτσια
- 80 γρ. νερό
- 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- 2 κ.γ. χυμό λεμονιού
- 170 γρ. κουβερτούρα NESTLÉ DESSERT, ψιλοκομμένη
Για το στόλισμα:
- 1 κρόκο αυγού χτυπημένο, για το άλειμμα της ζύμης
- άχνη ζάχαρη
- αμύγδαλο φιλέ, για πασπάλισμα
Για τη ζύμη
- Βάλτε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα μίξερ.
- Χτυπήστε με το σύρμα για 2-3 λεπτά μέχρι το βούτυρο να διαλυθεί τελείως.
- Χαμηλώστε την ένταση του μίξερ και ρίξτε μέσα το αλάτι, το αυγό και τον κρόκο. Πρέπει το αλεύρι να αλλάξει χρώμα, να γίνει κιτρινωπό και να μοιάζει με ψίχουλα. Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή προσθέστε σιγά-σιγά λίγο παγωμένο νερό μέχρι η ζύμη να δέσει και να γίνει αρκετά μαλακή για να τη δουλέψετε.
- Τυλίξτε τη ζύμη με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
Για τη γέμιση
- Βάλτε τα μισά κεράσια, το νερό, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τον χυμό λεμονιού σε ένα κατσαρολάκι και ζεστάνετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι το μείγμα να πάρει τη σύσταση μαρμελάδας.
- Αφαιρέστε από τη φωτιά, αφήστε να κρυώσει το μείγμα και προσθέστε τα υπόλοιπα κεράσια, το εκχύλισμα αμυγδάλου και την κουβερτούρα.
- Ανακατέψτε ελαφρά.
- Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανόξτε τη ζύμη της τάρτας σε φύλλο πάχους 3-4 χιλ. και απλώστε το σε ένα ταψάκι φούρνου που έχετε στρώσει με λαδόκολλα.
- Βάλτε τη γέμιση στη μέση της ζύμης και με ένα κουτάλι απλώστε την λίγο ώστε να πάει παντού εκτός από 2-3 εκ από την περιφέρεια της τάρτας.
- Διπλώστε τις άκρες της ζύμης πάνω από τη γέμιση.
- Αλείψτε τη ζύμη με τον κρόκο ελαφρά χτυπημένο και διακοσμείστε με λίγα αμύγδαλα και άχνη ζάχαρη.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
- Αφήστε την τάρτα να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.
- Σερβίρετε με λίγη άχνη ζάχαρη ή με παγωτό.