Το γιορτινό οικογενειακό τραπέζι που διοργανώνουμε κάθε χρόνο είναι μια συνήθεια που όλοι περιμένουμε με μεγάλη χαρά.
Γιορτινό οικογενειακό τραπέζι: Γιορτάστε χωρίς να εξαντληθείτε
Το γιορτινό οικογενειακό τραπέζι που διοργανώνουμε κάθε χρόνο είναι μια συνήθεια που όλοι περιμένουμε με μεγάλη χαρά. Μικροί και μεγάλοι χαιρόμαστε που μαζευόμαστε, καθόμαστε σε ένα τραπέζι και ανταλλάσσουμε ευχές, δώρα και… απόψεις! Ακόμα κι αν οι έφηβοι της οικογένειας το θεωρούν κάτι σαν… αγγαρεία, στο τέλος το χαμόγελο στα χείλη όλων επιβεβαιώνει πως η οικογενειακή συνάθροιση των γιορτών είναι «must». Αυτό που όμως μπορεί να μας… μπερδέψει ή να μας συγχύσει, είναι η προετοιμασία του τραπεζιού αυτού. Πολλά και διαφορετικά άτομα, όλων των ηλικιών σε ένα εορταστικό γεύμα ή δείπνο για όλα τα γούστα. Το κλειδί είναι η σωστή προετοιμασία και η καλή διάθεση, ώστε να γίνουν όλα όπως πρέπει, χωρίς να εξαντληθεί κανείς.
Ξεκινάμε από τη λίστα των καλεσμένων. Στενή οικογένεια, φίλοι, όσους κι αν επιλέξουμε να προσκαλέσουμε, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι μιλάμε για ένα γιορτινό τραπέζι σε κλειστό, εσωτερικό χώρο. Οι δυνατότητες είναι περιορισμένες και μόνο αφού λύσουμε αυτόν τον γρίφο, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω. Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε λίγες ημέρες πριν πόσοι τελικά δεν θα μπορέσουν να παραβρεθούν, καθώς, αν και είναι βέβαιο πως το φαγητό μας θα περισσέψει, καλό είναι να μην υπερβάλλουμε.
Αφού «κλείσει» ο αριθμός των καλεσμένων, προχωρούμε με το μενού. Θα διευκολυνθούμε πάρα πολύ εάν καταγράψουμε τι θέλουμε να προσφέρουμε στους καλεσμένους μας, ώστε να έχουμε συγκεκριμένο πλάνο, να έχουμε συνάφεια και να μην επαναλαμβανόμαστε. Καταγράφουμε όλο το μενού, από τα ορεκτικά μέχρι και τα γλυκά, ώστε να μην ξεχάσουμε τίποτα.
Συνεχίζουμε με τις συνταγές. Αναζητούμε είτε πετυχημένες συνταγές, που έχουμε ξαναφτιάξει, είτε κάτι νέο που μας φαίνεται δυνατό να το καταφέρουμε. Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα καλό θα είναι να κάνουμε μια πρόβα νωρίτερα. Στο Νοιάζομαι μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες συνταγές που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας!
Βάσει των συνταγών που θα μαγειρέψουμε, ετοιμάζουμε και τις λίστες με τα ψώνια. Λαχανικά και κρέατα θα αγοραστούν τελευταία, για να είναι όσο πιο φρέσκα γίνεται. Μπορούμε όμως αρκετά νωρίτερα να προμηθευτούμε άλλα υλικά, ώστε τις τελευταίες ημέρες να αποφύγουμε την πολυκοσμία και τον συνωστισμό στα καταστήματα και να συμπληρώσουμε μόνο ό,τι χρειαστούμε.
Από νωρίς, επίσης, αποφασίζουμε και τη διακόσμηση του γιορτινού μας τραπεζιού. Μια καλή ιδέα είναι τα φρέσκα λουλούδια, που είναι πάντα όμορφα και γρήγορα στην τοποθέτησή τους. Αν «πιάνουν τα χέρια μας», μπορούμε να αναζητήσουμε στο διαδίκτυο περίτεχνα διπλώματα για τις πετσέτες, ή να προμηθευτούμε στολιδάκια που θα ομορφύνουν το τραπέζι μας εύκολα και οικονομικά.
Δεν υποτιμούμε το επιδόρπιο. Το γλυκό το περιμένουν πολλοί, όμως μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία πιο εύκολη, προσφέροντας για παράδειγμα στα παιδιά τις αγαπημένες τους σοκολάτες, που πιθανότατα θα εκτιμήσουν πολύ περισσότερο από το εξεζητημένο και υψηλής ζαχαροπλαστικής γλυκό που θέλουμε να φτιάξουμε! Προσπαθήστε να κρατήσετε τις θερμίδες χαμηλά επιλέγοντας υλικά μειωμένων λιπαρών!
Τέλος, είναι καλό να «μοιράζουμε αρμοδιότητες». Γιατί να μην επιλέξει το κρασί εκείνος που έχει… εντρυφήσει στο θέμα; Γιατί να μην φτιάξει μια τυρόπιτα η θεία που έχει την παραδοσιακή συνταγή; Εξάλλου όλοι θα φέρουν ένα δωράκι, «μέρες που είναι», για το σπίτι σας, γιατί να μην είναι κάτι τέτοιο, που θα σας βοηθήσει, καθώς θα έχετε κάτι λιγότερο να σκεφτείτε;
Η σωστή οργάνωση και η καλή διάθεση θα μας οδηγήσουν με κέφι και χαρά σε ένα γιορτινό τραπέζι με όλη την οικογένεια.