Σε ποιες δουλειές μπορούν να «βοηθήσουν» τα παιδιά μας, ώστε να είναι και αυτά χαρούμενα και το σπίτι καθαρό;
Τι «δουλειές» μπορούν να κάνουν στο σπίτι τα παιδιά για να "βοηθήσουν"
Δεν είναι λίγες οι φορές που προσπαθούμε να κάνουμε δουλειές του σπιτιού κι έχουμε μαζί μας έναν μικρό… σίφουνα, που ανατρέπει ό,τι προσπαθούμε να συμμαζέψουμε. Αντί να εκνευριζόμαστε με το… μάταιο της προσπάθειας, είναι καλό να αναθέσουμε στο παιδί μας «αρμοδιότητες», που όχι μόνο θα το ενθουσιάσουν καθώς θα νιώσει πως συμμετέχει ισότιμα, αλλά και θα το κρατήσουν αρκετά απασχολημένο μέχρι να ολοκληρώσουμε κι εμείς αυτό που κάνουμε. Φυσικά δεν περιμένουμε… άμεσα αποτελέσματα από τους μικρούς μας βοηθούς και δεν είναι αυτός ο σκοπός μας, όμως μέσα από τη διαδικασία αυτή, το παιδί όντως μυείται στους κανόνες λειτουργίας του σπιτιού.
Το παιδί μαθαίνει πως με τον μπαμπά μπορεί να σκουπίσει και να καθαρίσει, με τη μαμά να πλύνει πιάτα ή να ξεσκονίσει και οι ρόλοι βεβαίως αντιστρέφονται, ώστε να είναι σαφές πως όλοι βοηθούν το ίδιο, προκειμένου να είναι το σπίτι της οικογένειας καθαρό και περιποιημένο. Αναλόγως με την ηλικία του, κάθε παιδί μπορεί να βοηθήσει περισσότερο ή λιγότερο σε συγκεκριμένα πράγματα που γίνονται μέσα στο σπίτι και τα οποία φυσικά δεν αποτελούν κατά κανέναν τρόπο κίνδυνο για την υγεία του. Ένα παιδί κάτω των δέκα ετών για παράδειγμα, όσο ώριμο και ανεπτυγμένο και αν είναι, καλό θα είναι να μην αναμειχθεί με την ηλεκτρική κουζίνα, τις εστίες και τον φούρνο. Όλα τα παιδιά όμως διασκεδάζουν όταν πρόκειται για παράδειγμα, για την προετοιμασία κάθε είδους ζύμης, καθώς τα συναρπάζει το αλεύρι και η αίσθηση στα χεράκια τους, όταν ζυμώνουν τα ίδια!
Ακόμα και ένα μικρό παιδάκι μόλις δύο ετών είναι απολύτως βέβαιο πως θα απολαύσει την… «εμπειρία του νεροχύτη»: Μια λεκανίτσα με λίγο νερό και τα αγαπημένα του παιδικά πιατάκια, κουτάλια και πιρούνια που δεν σπάνε, είναι αρκετά – και για να γίνει το μικρό μούσκεμα και για να απολαύσει στο έπακρο τη «βοήθεια» προς τη μαμά ή τον μπαμπά! Η διαδικασία μπορεί να γίνει είτε με το παιδί όρθιο σε ειδική κατασκευή, που λέγεται «πύργος μάθησης», στον νεροχύτη της κουζίνας, είτε στρώνοντας ένα αδιάβροχο ύφασμα στο πάτωμα!
Λίγο μεγαλύτερα παιδάκια απολαμβάνουν επίσης το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα, το ξεσκόνισμα με το φτερό και την άκρως διασκεδαστική «περιπέτεια» που μπορεί να αποδειχθεί το άπλωμα των ρούχων: Είτε δίνοντας στον γονιό τα βρεγμένα ρούχα για το άπλωμα, είτε βάζοντας το ίδιο τα μανταλάκια – κάτι που βοηθά και στην εξάσκηση της κινητικότητας των χεριών και των δαχτύλων. Αντίστοιχα διασκεδαστική εμπειρία μπορεί να είναι και το μάζεμα των απλωμένων ρούχων, ακόμα και το δίπλωμά τους.
Το συμμάζεμα των παιχνιδιών και των παιδικών δωματίων είναι μια «δουλειά του σπιτιού» που οφείλουν να κάνουν τα παιδιά – σε γενικές γραμμές εντάσσεται στις υποχρεώσεις τους, από τις περισσότερες θεωρίες ανατροφής. Οι περισσότεροι γονείς, εν τούτοις, παρατηρούμε πως τα παιδιά εκφράζουν μια άρνηση όταν πρόκειται να βοηθήσουν σε αυτού του είδους τις «δουλειές». Αυτό που μπορούμε να κάνουμε βεβαίως είναι να συμβάλλουμε ώστε να γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τη μεγαλύτερη συμμετοχή του παιδιού: Ένα τραγουδάκι, λίγο παιχνίδι ενδιάμεσα, η πλήρης μας συμμετοχή και αφοσίωση, θα βοηθήσει το παιδί να μοιραστεί μαζί μας και αυτή την ασχολία.
Οι γονείς άλλωστε, πρέπει να κατανοούμε βαθιά πως αυτή η υπερβολική… προθυμία των παιδιών να διεκπεραιώσουν μαζί μας τις δουλειές του σπιτιού σχετίζεται με την ανάγκη τους να βρισκόμαστε κοντά τους και να μοιραζόμαστε μαζί τους τις εμπειρίες μας, σε όποιο φάσμα και αν ανήκουν. Η συντροφικότητα που κερδίζουμε λοιπόν τις ώρες αυτές με τα παιδιά μας και το παράδειγμα που τους μεταδίδουμε είναι το μεγαλύτερο δυνατό όφελος – κι ας χρειαστούμε τελικά διπλάσιο χρόνο για να απλώσουμε τα φρεσκοπλυμένα ρούχα, κι ας χρειαστεί να ξαναπλυθεί εκείνη η μπλούζα που «σκούπισε» όλο το μπαλκόνι μέχρι να απλωθεί από το μικρό μας…
Νοιάζομαι tip: Προσπαθούμε να μην παρασυρόμαστε, όσο πρόθυμο κι αν είναι το παιδάκι μας, καθώς υπάρχουν και «δουλειές του σπιτιού» που, για λόγους ασφαλείας, γίνονται μόνο από τους «μεγάλους».