Ποιοί κανόνες ισχύουν από την πολιτεία, που εμείς οι ιδιοκτήτες σκύλων οφείλουμε να σεβόμαστε.
Σκύλος στην Θάλασσα: πότε να τον πάρουμε μαζί & πότε να το αποφύγουμε
Είναι ένα θέμα που προκαλεί συνεχή «debates» στις παρέες με ζωόφιλους: Μπορεί ο σκύλος μας να έρχεται μαζί μας στη θάλασσα το καλοκαίρι; Πολλοί είναι εκείνοι που διαφωνούν, όμως πολλοί περισσότεροι είναι εκείνοι που δεν ενοχλούνται από τη συνύπαρξη με τα αγαπημένα τετράποδα, εφόσον τηρούνται οι γενικοί κανόνες υγιεινής και οι εμβολιασμοί – περίπου ό,τι ισχύει και για τους ανθρώπους δηλαδή. Υπάρχει όμως ένα γενικό πλαίσιο, που ορίζεται από την πολιτεία και το οποίο εμείς οι ιδιοκτήτες σκύλων οφείλουμε να σεβόμαστε, ανεξαρτήτως προτιμήσεων και προσωπικών απόψεων. Επιπλέον, το κολύμπι και η συνύπαρξη με έναν σκύλο στη θάλασσα και στην παραλία υπόκειται σε κανόνες που αποσκοπούν στο να διαφυλάξουν τι είναι καλύτερο για το ίδιο το ζώο και τους οποίους επίσης οφείλουμε να σεβόμαστε.
Στο παραπάνω ερώτημα που θέσαμε λοιπόν περί παρουσίας ή όχι του σκύλου μας στην παραλία μαζί μας, απαντάμε «ναι» όταν:
- Πρόκειται να απολαύσουμε το κολύμπι σε μια ερημική παραλία, όπου υποθέτουμε ότι δεν θα έχει πολύ κόσμο.
- Εξασφαλίσουμε ότι οι υπόλοιποι λουόμενοι συμφωνούν να κολυμπήσει ο σκύλος μας. Ο νόμος που ισχύει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, απαγορεύει το κολύμπι των σκύλων σε περιοχές λουόμενων – που πρακτικά είναι όλες οι παραλίες της χώρας – ενώ, διευκρινιστική εγκύκλιος αναφέρει ότι αυτό επιτρέπεται εφόσον κανείς από τους παριστάμενους δεν έχει αντίρρηση. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε πάντοτε μαζί μας το βιβλιάριο υγείας του, όπου αποδεικνύονται οι εμβολιασμοί του.
- Πηγαίνουμε στην παραλία ώρες που ο ήλιος δεν είναι επικίνδυνος. Το σκυλάκι μας κουράζεται περισσότερο στην άμμο και ζεσταίνεται πολύ περισσότερο από εμάς τις θερμές ώρες της ημέρας. Είναι απαραίτητο να του εξασφαλίζουμε δροσερό νεράκι συνεχώς και σκιά για να ξεκουράζεται.
- Προσέχουμε τον σκύλο μας ώστε να μην φάει την άμμο ή φύκια ή τυχόν νεκρά ψάρια, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο για την υγεία του.
- Φροντίζουμε ανά τακτά διαστήματα την ανάγκη του, που θα πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο χώρο. Οι σκύλοι από… φυσικού τους δεν ουρούν μέσα στο νερό, οπότε εμείς πρέπει να μεριμνήσουμε αυτό να γίνει με τον σωστό τρόπο.
Αντίθετα, απαντάμε «όχι» στην ερώτηση που αφορά τον σκύλο μας στην παραλία, όταν:
- Πρόκειται να πάμε με μεγάλη παρέα σε οργανωμένη παραλία με beach bar. «Όχι» γιατί ο σκύλος μας δεν πρόκειται να απολαύσει να βρεθεί περιορισμένος ανάμεσα σε ξαπλώστρες υπό τον ήχο δυνατής μουσικής, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιοι από τους λουόμενους να αντιδράσουν αρνητικά στην παρουσία του.
- Απαντάμε "όχι" όταν γνωρίζουμε ότι στον σκύλο μας δεν αρέσει το κολύμπι και το νερό. Είναι πολλά τα σκυλάκια που στην πρώτη τους επαφή με τη θάλασσα αναδεικνύονται σε δεινούς κολυμβητές, είναι όμως πολλά και εκείνα στα οποία δεν αρέσει το «άθλημα». Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τραβάμε το σκύλο μας να μπει στο νερό, εφόσον δεν το θέλει.
- Έχουμε σκοπό να πάμε στη θάλασσα για ηλιοθεραπεία, κολύμβηση και «άραγμα». Αν θέλουμε να πάμε στην παραλία, να ξαπλώσουμε στην ξαπλώστρα και να σηκωνόμαστε μόνο για λίγη κολύμβηση, τότε καλύτερα να μην πάρουμε τον σκύλο μας μαζί μας, γιατί οι πιθανότητες λένε πως κανένας από τους δύο μας δεν θα το απολαύσει.
- Δεν έχουμε διάθεση για την επιπλέον φροντίδα που απαιτείται για το σκυλάκι μας, μετά το μπάνιο στη θάλασσα, δηλαδή το μπάνιο με γλυκό νερό, για να φύγει η αλμύρα και η ιδιαίτερη περιποίηση στα αυτιά του για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ωτίτιδας, ειδικά σε ράτσες όπως τα κόκερ σπάνιελ που θεωρείται πως έχουν προδιάθεση για κάτι τέτοιο.
Το μπάνιο στη θάλασσα με το σκυλάκι μας μπορεί να είναι μία από τις πιο απολαυστικές εμπειρίες μας μαζί του, αρκεί να φερθούμε υπεύθυνα και με ενσυναίσθηση τόσο ως προς το ίδιο, όσο και προς τους υπόλοιπους λουόμενους.
Νοιάζομαι tip: Έχουμε πάντα μαζί μας τα αγαπημένα Friskies του σκύλου μας, ώστε και να απολαύσει τη λιχουδιά του και να αποφύγουμε ταΐσματα από άλλους που ίσως επιχειρήσουν να του δώσουν κάποια βλαβερή για τον ίδιο τροφή.