Η συμβίωση της Γάτας & του Σκύλου ίσως έχει αποτελέσει ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα.
Η συμβίωση της Γάτας & του Σκύλου: Μπορούν αυτοί οι 2 να γίνουν φίλοι;
Όταν δύο άνθρωποι δεν τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους με αποτέλεσμα να τσακώνονται διαρκώς, συνηθίζουμε να λέμε πως κάνουν «σαν τον σκύλο με τη γάτα». Τι είναι όμως αυτό, το οποίο έχει καταστήσει τα δύο πιο αγαπημένα ζώα του ανθρώπου σε παντοτινούς εχθρούς και τη συμβίωση σκύλου και γάτας ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα για μία οικογένεια; Η απάντηση «κρύβεται» στην ίδια τη φύση και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Πιο συγκεκριμένα, ο σκύλος είναι ένα είδος που προέρχεται από την «οικογένεια» των λύκων, οπού εκεί ισχύει ο «νόμος του ισχυρού», ενώ η γάτα είναι ένας μοναχικός και δεινός θηρευτής, ο οποίος δεν εγκαταλείπει εύκολα τη λεία του. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είναι που τους ορίζουν ως αιώνιους αντιπάλους, αφού κάθε φορά που θα προκύψει κάποια συνάντηση, το ένα ζώο θα προσπαθήσει να εκφοβίσει το άλλο, ενώ είναι πολύ πιθανό να δοθεί μία πολύ σκληρή μάχη μεταξύ τους.
Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα φυσικά ένστικτα που διαθέτει το κάθε ζώο, είναι αυτά που τελικά προκαλούν τον ανταγωνισμό και την επιθετική αλληλεπίδραση. Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που ο σκύλος και η γάτα μπήκαν στο σπίτι μας και μετατράπηκαν στους καλύτερους τετράποδους φίλους μας, η παραπάνω θεωρία τείνει να ανατραπεί και αυτό αποδεικνύεται και από τα εκατομμύρια ντοκουμέντα που υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο, βίντεο και φωτογραφίες, στα οποία βλέπουμε γάτα και σκύλο σε συμβίωση και απόλυτη αρμονία. Ποια είναι όμως τα κριτήρια για να συνυπάρξουν οι δύο αιώνιοι εχθροί του ζωικού βασιλείου; Ας δούμε, αναλυτικά, τα βασικά σημεία:
Εκπαιδεύουμε τον σκύλο για τη συνάντηση με τη γάτα
Όταν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ μίας γάτας και ενός σκύλου, συνήθως αυτό έχει προκληθεί από τον σκύλο, ο οποίος ενστικτωδώς τείνει να κυνηγάει τα μικρά και χνουδωτά ζώα, όπως είναι οι γάτες και τα κουνέλια. Συνεπώς, αυτό δημιουργεί φόβο στις γάτες και τις κάνει να έχουν μία επιθετική συμπεριφορά απέναντι στους σκύλους. Ωστόσο, επειδή η γάτα είναι ένα ζώο με ισχυρή προσωπικότητα, το οποίο δύσκολα θα μας υπακούσει, μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο, ώστε να μην τρομάζει τη γάτα. Μέσα από βασικές εντολές, όπως είναι το «κάτσε», το «έλα», το «μείνε», το «σήκω», μας δίνεται η δυνατότητα να διαχειριστούμε την αντίδραση του σκύλου στην αλληλεπίδραση του με τη γάτα, δημιουργώντας ένα πιο ασφαλές και άνετο περιβάλλον για εκείνη και εξομαλύνοντας κάπως την… εμπόλεμη ζώνη.
Προετοιμάζοντας την πρώτη επαφή των… άσπονδων εχθρών
Εάν έχουμε πάρει την απόφαση να φιλοξενήσουμε δύο κατοικίδια κάτω από την ίδια στέγη, καλό θα ήταν να μην βιαστούμε να τα φέρουμε σε άμεση επαφή, αλλά να δώσουμε το περιθώριο να ενταχθούν ομαλά στην νέα τους ζωή. Ειδικότερα τις πρώτες ημέρες, είναι απαραίτητο για κάθε ζώο να κινείται σε έναν διαφορετικό χώρο και να μην πιέσουμε κανένα από τα δύο να έρθουν κοντά. Στο μεταξύ, μπορούμε χαϊδεύοντας εναλλάξ, πότε τον σκύλο και πότε τη γάτα, να μεταφέρουμε αντίστοιχα στο κάθε ζώο τη μυρωδιά του άλλου. Έτσι, όταν θα έρθουν σε πιο στενή επαφή, θα αισθάνονται μεγαλύτερη οικειότητα και ασφάλεια. Επιπλέον, το διάστημα που θα διαμένουν σε διαφορετικά δωμάτια, μπορούμε να φέρουμε τους δύο συγκατοίκους σε οπτική αλλά μακρινή επαφή ή να τα αφήσουμε να μυριστούν μεταξύ τους, ενώ θα βρίσκεται ανάμεσά τους μία πόρτα. Για να τα δελεάσουμε και να παραμείνουν αρκετή ώρα πίσω από την πόρτα, μπορούμε να τοποθετούμε εκεί το πιάτο με το φαγητό τους.
Οι πρώτες συναντήσεις γίνονται μόνο με δική μας επίβλεψη
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως ακόμη και αν καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει πρόθεση για τσακωμό, ο σκύλος που είναι ο πιο παιχνιδιάρης, είναι πολύ πιθανό με την αυθόρμητη συμπεριφορά του να προκαλέσει έντονη αναστάτωση στη γάτα, η οποία θα νιώσει ότι απειλείται και θα του επιτεθεί. Για να μην προκληθεί, λοιπόν, κάποιος τραυματισμός στην πρώτη τους συνάντηση, φροντίζουμε να είμαστε παρόντες και να έχουμε μαζί μας ένα ακόμη μέλος της οικογένειας, ώστε ο ένας να αναλάβει τη γάτα και ο άλλος τον σκύλο. Εξίσου απαραίτητο είναι να κάνουμε τα ζώα να αισθανθούν ασφάλεια πριν τη συνάντησή τους και ειδικότερα τη γάτα. Ακριβώς για αυτό, την έχουμε στην αγκαλιά μας, δείχνοντάς της πως «Νοιάζομαι για εσένα και σε προστατεύω», προσπαθώντας να την ηρεμήσουμε και να την προετοιμάσουμε, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζεται στον χώρο ο σκύλος.
Μοιράζουμε ισότιμα την προσοχή μας
Σε περίπτωση που η επαφή ανάμεσα στον σκύλο και τη γάτα δεν τους είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, δεν πρέπει να πιέσουμε τα ζώα να παραμείνουν περισσότερο από όσο αντέχουν στον ίδιο χώρο, γιατί έτσι είναι πολύ πιθανό να προκληθεί ένταση. Ωστόσο, για το διάστημα που θα βρίσκονται μαζί, εμείς οφείλουμε να δείξουμε την ίδια προσοχή και στα δύο. Είναι απαραίτητο να βλέπει το ένα ζώο πως αγαπάμε το άλλο, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσει απευθείας την εμπιστοσύνη του και να σταματήσει να επικρατεί το αίσθημα του φόβου μεταξύ τους. Στη συνέχεια, θα χωρίσουμε πάλι τα κατοικίδιά μας, βάζοντας το καθένα στον δικό του χώρο και επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία την αμέσως επόμενη ημέρα.
Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα και δίνοντας χρόνο στον σκύλο και τη γάτα να συνηθίσουν τη συμβίωσή τους, είναι βέβαιο πως μέσα σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και να μετατρέψουμε δύο αιώνιους εχθρούς σε δύο αχώριστους φίλους!
Νοιάζομαι Tip: Για πιο άμεσα αποτελέσματα, δεν παραλείπουμε να επιβραβεύουμε τον σκύλο μας με ένα λαχταριστό σνακ, όπως το Friskies® Shapes, κάθε φορά που συμπεριφέρεται με καλοσύνη στη γάτα.