Δες εδώ 7 βήματα για να περιποιηθείς τον τετράποδο φίλο σου.
Βήμα βήμα, έτσι θα χαρίσεις στον τετράποδο φίλο σου ένα αναζωογονητικό μπανάκι!
Μπορεί να υπάρχουν αμέτρητα ειδικά κέντρα που ειδικεύονται στην περιποίηση των τετράποδων φίλων μας, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα κατοικίδιά μας απολαμβάνουν πολύ περισσότερο αυτή τη δροσερή «ιεροτελεστία», όταν γίνεται από εμάς. Πέρα από το γεγονός πως αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια, η διαδικασία τους φαίνεται πολύ πιο διασκεδαστική. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η συχνότητα με την οποία πρέπει να πλένουμε τον σκύλο μας, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η ράτσα, το μέγεθος, το τρίχωμα και ο χώρος στον οποίο ο σκύλος κινείται. Για παράδειγμα, αν απολαμβάνει καθημερινά ατελείωτο παιχνίδι στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού, πιθανότατα να χρειάζεται μπάνιο πολύ συχνότερα, σε σχέση με ένα κατοικίδιο που ζει αποκλειστικά σε εσωτερικό χώρο. Όπως και να ‘χει, καλό θα ήταν το διάστημα που ο σκύλος μένει άλουστος, να μην ξεπερνάει τους δύο μήνες.
Ακριβώς επειδή τα περισσότερα κατοικίδια αγχώνονται και φοβούνται, όταν καταλαβαίνουν πως πλησιάζει η ώρα για την καθιερωμένη τους περιποίηση από κάποιον τρίτο τον οποίο δεν γνωρίζουν, παρακάτω υπάρχουν όλα τα βήματα για να τους χαρίσουμε ένα «σπιτικό» και ευχάριστο μπανάκι, στο περιβάλλον που νιώθουν οικεία!
Επιλέγουμε την κατάλληλη τοποθεσία
Ανάλογα με το μέγεθος που έχει ο σκύλος μας, θα επιλέξουμε και το μέρος στο οποίο θα τον λούσουμε. Αν είναι μικρόσωμος, μία ευρύχωρη σκάφη ή λεκάνη, θα ήταν το ιδανικό σημείο. Αν είναι μεσαίου έως και μεγάλου μεγέθους σκύλος, καλό θα ήταν τους χειμερινούς μήνες να προτιμήσουμε τη μπανιέρα ή το ντους και τους καλοκαιρινούς την αυλή ή το μπαλκόνι μας. Στη δεύτερη περίπτωση, καλό θα ήταν να τοποθετήσουμε στον πυθμένα του μπάνιου μία πετσέτα ή ένα πατάκι από καουτσούκ, ώστε ο σκύλος να μην γλιστράει όσο τον λούζουμε.
Προετοιμάζουμε τον σκύλο
Πριν ακόμη βρέξουμε τον σκύλο με νερό, του αφαιρούμε το κολάρο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να έχουμε βουρτσίσει σχολαστικά τη γούνα του με μία ειδική χτένα, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν κόμποι που μπορεί να υπάρχουν στο τρίχωμά του. Ταυτόχρονα με το βούρτσισμα, ελέγχουμε προσεκτικά ανάμεσα στις τρίχες για τυχόν τσιμπούρια ή μικροοργανισμούς και αν κρίνουμε πως είναι αναγκαίο, επικοινωνούμε με τον κτηνίατρο για να μας δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις.
Βρίσκουμε τη σωστή θερμοκρασία και πίεση
Όπως το ανθρώπινο σώμα είναι ευαίσθητο στο καυτό ή το παγωμένο νερό, το ίδιο συμβαίνει και με τους σκύλους. Πριν φέρουμε σε επαφή τον σκύλο με το νερό, ελέγχουμε ώστε η θερμοκρασία του να είναι χλιαρή προς ζεστή, όχι όμως καυτή και η πίεση του νερού μέτρια. Αν το κατοικίδιό μας είναι κουτάβι ή σκύλος μικρού μεγέθους, γεμίζουμε τη λεκάνη μας με όσο νερό χρειάζεται ώστε να καλύπτει τα γόνατα του σκύλου. Στη συνέχεια, συγκεντρώνουμε τα εργαλεία που θα χρειαστούμε για να τον λούσουμε, όπως την πετσέτα και το ειδικό σαμπουάν.
Ξεκινώντας τα πλατσουρίσματα
Περνώντας στα… βαθιά, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να βρέξουμε επαρκώς όλο το τρίχωμα του σκύλου από το λαιμό και κάτω, αποφεύγοντας το κεφάλι και το πρόσωπο, γιατί μπορεί να μπει νερό στα αυτιά του ή να νιώσει κάποια έντονη ενόχληση στα μάτια. Αν ο σκύλος μας έχει μακρύ και πυκνό τρίχωμα, ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο το συγκεκριμένο στάδιο. Για τα πιο μικρόσωμα σκυλιά, ένα βαποριζατέρ θα διευκόλυνε αρκετά.
Εφαρμόζοντας το σαμπουάν
Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζουμε το σαμπουάν στο τρίχωμα του σκύλου, εξαρτάται κυρίως από το τρίχωμά του. Αν η γούνα είναι χοντρή και πυκνή, καλό θα ήταν να αναμείξουμε το σαμπουάν με λίγο νερό, πριν το ρίξουμε στο τρίχωμά του. Όσον αφορά τους σκύλους με κοντό και λεπτό τρίχωμα, τους ρίχνουμε από το σημείο του λαιμού μέχρι την αρχή της ουράς μία λεπτή γραμμή σαμπουάν. Έπειτα, με απαλές κυκλικές κινήσεις μασάζ προς, απλώνουμε το σαμπουάν σε όλο το τρίχωμα (μασχάλες, στομάχι, ουρά, βουβωνική χώρα, πόδια) με τη φορά που έχουν οι τρίχες, δημιουργώντας σαπουνάδα και αποφεύγοντας το σημείο του κεφαλιού.
Καθαρίζοντας το πρόσωπο
Το πρόσωπο και ειδικότερα τα αυτιά, είναι ένα ευαίσθητο σημείο για τους σκύλους. Εάν το πρόσωπο του τετράποδου φίλου μας είναι βρώμικο, το πλένουμε απαλά και προσεκτικά με μία πετσέτα που έχουμε μουλιάσει προηγουμένως σε νερό. Εάν κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, παρατηρήσουμε μικρά κόκκινα εξογκώματα στο πρόσωπο του σκύλου, πιθανότητα έχει προκληθεί κάποια δερματική μόλυνση και καλό θα είναι να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρο.
Ξεπλένοντας το τρίχωμα
Συνήθως τα σαμπουάν που είναι ειδικά σχεδιασμένα για σκύλους, αναγράφουν και τη διάρκεια που πρέπει το προϊόν να μείνει στο τρίχωμα του ζώου. Με το πέρας αυτού του διαστήματος, ξεπλένουμε πολύ καλά το τρίχωμα με φορά προς την ουρά, μέχρι να σιγουρευτούμε πως δεν έχει μείνει υπόλειμμα σαμπουάν που μπορεί να προκαλέσει κόμπους στο τρίχωμα ή ερεθισμό.
Παρότι ο σκύλος ενστικτωδώς θα τινάξει με δύναμη το τρίχωμα του με σκοπό να στεγνώσει, εμείς μετά με μία πολύ απορροφητική πετσέτα, θα προσπαθήσουμε να τραβήξουμε το νερό, χωρίς όμως να τρίβουμε επίμονα το τρίχωμα του. Τέλος, με τη βοήθεια της ειδικής βούρτσας θα χτενίσουμε τη γούνα του και θα τον ανταμείψουμε για τη… συνεργασία με το αγαπημένο του οδοντικό σνακ !
Νοιάζομαι tip: Είναι σημαντικό την ίδια προσοχή που δίνουμε στο τρίχωμα, να δίνουμε και στην οδοντική υγιεινή του σκύλου. To Purina® DentaLife® είναι το καινοτόμο οδοντικό σνακ της Purina που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως βοηθά στον καθαρισμό ακόμα και των δυσπρόσιτων πίσω δοντιών του σκύλου, που είναι πιο ευάλωτα στη δημιουργία πλάκας και τρυγίας.