Σαν γονιός, έχεις ακούσει την φράση «να το κρατήσουμε;» για κάποιο σκυλάκι. Ενημερώσου εδώ για όλα τα tips για την συνύπαρξη κατοικιδίου & παιδιού!
Κατοικίδιο & παιδί: Πριν πεις "ναι"
Αν είσαι γονιός, όταν στον δρόμο σου βρεθεί αδέσποτο ή μη, σκυλάκι, γατάκι, παπάκι, κουνελάκι μέχρι και κατσικάκι, το πιο πιθανό είναι ότι έχεις ακούσει την ατάκα: «τι γλυκούλι, μπορούμε να το κρατήσουμε;» Και αν το παιδί είναι μοναχοπαίδι, η ερώτηση γίνεται εξίσου συχνά με την απαίτηση για αδερφάκι. Έχεις σκεφτεί σοβαρά όμως τι σημαίνει όλο αυτό για τη ζωή σου και για του παιδιού σου;
Ορίστε τα δεδομένα για να είσαι σίγουρος.
Το κατοικίδιο θέλει φροντίδα: Αυτή τη φροντίδα τη θέλει ακόμα και όταν εσύ θέλεις να πας διακοπές αλλά και όταν δουλεύεις πολύ. Κοινώς, δεσμεύεσαι να του την παρέχεις ή να βρεις κάποιον που θα το κάνει όταν δεν μπορείς.
Συνήθως κάνει ζημιές και λερώνει: Τα κουτάβια ή τα μικρά γατάκια, μέχρι να εκπαιδευτούν να ζούνε στο σπίτι μπορεί να λερώσουν, να μασήσουν, να γδάρουν. Μπορεί και στην ενήλική ζωή τους να μην φέρονται σαν να είναι εκπαιδευμένες πριγκίπισσες, έχε το στο νου σου. Το κατοικίδιο κοστίζει: σε τροφή, σε γιατρούς, σε εξοπλισμό, σε καλλωπισμό αν έχει γούνα. Αν είναι σκύλος, μπορεί να κοστίσει και σε εκπαίδευση.
Και πάνω από όλα, θέλει ΥΠΟΜΟΝΗ. Ναι, με κεφαλαία.
Με δεδομένα τα παραπάνω, αποφάσισες να υποκύψεις στην επιθυμία του παιδιού σου και να του κάνεις το χατίρι. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ μόλις έκανες το πρώτο βήμα για να γίνει το παιδί σου πιο υπεύθυνο, πιο κοινωνικό και πιο ευτυχισμένο.
Αρκεί να του μάθεις – και να μάθεις και εσύ αν δεν έχεις εμπειρία με κατοικίδια- ότι το κατοικίδιο δεν είναι παιχνίδι. Μπορείς να παίξεις μαζί του, αλλά δεν είναι παιχνίδι. Είναι μία ζωούλα που θέλει αγάπη, φροντίδα και σεβασμό στην προσωπικότητά της.
Αν το παιδί σου είναι μικρό, πρέπει να το μάθεις να σέβεται το ζώο. Και όχι, δεν πρέπει να δικαιολογήσεις το να πονάει τον σκύλο ή την γάτα λέγοντας «παιδί είναι, θα μάθει». Πρέπει κάθε στιγμή να του υπενθυμίζεις ότι όπως πονάει και εκείνο αν του τραβήξουν τα μαλλιά, έτσι πονάει και το κατοικίδιό του αν του τραβούν την ουρά.
Σκέψου σωστά τι κατοικίδιο θα πάρετε και διάλεξε ένα ζωάκι που ταιριάζει με τον τρόπο ζωής της οικογένειάς σου αλλά και το μέρος στο οποίο ζείτε. Και όταν λέμε ταιριάζει, εννοούμε και σε μέγεθος και σε βάρος.
Για παράδειγμα, μην κλείσεις έναν μεγάλο σκύλο σε ένα μικρό διαμέρισμα επειδή σου αρέσουν τα CanneCorso. Ούτε να πάρεις έναν σκύλο που χρειάζεται μεγάλες βόλτες για να εκτονωθεί η ενέργειά του, αν δουλεύεις 18 ώρες την ημέρα. Αν μη τι άλλο, θα σου διαλύσει το σπίτι και θα είναι δυστυχισμένος. Ή μην πάρετε παπάκι επειδή το είδατε σε ένα παιδικό πρόγραμμα. Ούτε να αναγκάσεις το παιδί να πάρει γάτα ενώ ζητάει σκύλο, επειδή είναι πιο βολική.
Έχε επίσης στο νου σου ότι κάποιες ράτσες σκυλιών και γατιών, μαδάνε. Αν δεν μπορείς να το δεχτείς, βρες μία που δε μαδάει. Μην πάρεις ένα ζώο που θα το περιορίσεις στο μπαλκόνι ενός διαμερίσματος, εκτός αν έχετε κήπο.
Κοινώς, πριν αποφασίσεις κάνε μια προσεκτική έρευνα, μίλησε με κάποιον που γνωρίζει και σύμφωνα με τις ανάγκες σου και τη ζωή σου, βρες το σωστό κατοικίδιο για εσένα αλλά και το παιδί σου.
Και αν θέλεις να δώσεις στο παιδί σου ένα όμορφο μάθημα ζωής, υιοθετήστε ένα αδέσποτο σκυλάκι ή γατάκι, από το να επενδύσετε σε ράτσες. Συνήθως είναι και πιο έξυπνα, πιο παιχνιδιάρικα και μέσα από αυτό, το παιδί μαθαίνει να βοηθά όσους έχουν ανάγκη.