Αυτές τις μέρες, τα παιδιά όπως όλοι μας μένουν στο σπίτι και επηρεάζεται η διατροφική τους κατάσταση.
Μένουμε σπίτι: Διατροφή & Παιδιά
Στις πρωτόγνωρες μέρες που διανύουμε, τα παιδιά όπως και οι περισσότεροι, μένουν στο σπίτι με αποτέλεσμα να επηρεάζεται τόσο η σωματική όσο η πνευματική αλλά και η διατροφική τους κατάσταση. Λιγότερη κίνηση και περισσότερο τσιμπολόγημα είναι τα χαρακτηριστικά των ημερών. Πως θα ρυθμίσουμε λοιπόν τη διατροφή των παιδιών μας ώστε να πετύχουμε την ενδυνάμωση της άμυνας τους αλλά και τη διατήρηση ενός σωστού βάρους; Ας δούμε τι παρακάτω συμβουλές:
- Ξεκινάμε τη μέρα με ένα σωστό πρωϊνό. Συνδυάζουμε τροφές όπως παιδικά δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, κάποιο σπιτικό κέικ με χαμηλά λιπαρά, ψωμί ολικής άλεσης με μαρμελάδα ή μέλι και φυσικά γάλα χαμηλών λιπαρών ή ιδανικά ένα ειδικά σχεδιασμένο γάλα για παιδιά εμπλουτισμένο με τις κατάλληλες βιταμίνες. Δοκιμάζουμε να δώσουμε στα παιδιά διαφορετικές επιλογές καθημερινά ώστε να μη βαρεθούν και να εναλλάσσουν γεύσεις και θρεπτικά στοιχεία.
- Κόβουμε άφθονα sticks λαχανικών (αγγουράκια, καροτάκια, κ.α) και δίνουμε στο παιδί να τσιμπολογίσει αν το θέλει. Μπορείτε να φτιάξετε και ένα dip από γιαούρτι με λίγο κέτσαπ και μουστάρδα.
- Αποφύγετε να γεμίσετε το καλάθι του σούπερ μάρκετ με σνάκ που θα γεμίσουν με κενές θερμίδες τα παιδιά. Προτιμήστε λίγα και θρεπτικά σνάκ όπως μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης με λιγότερες από 100 θερμίδες, αποξηραμένα φρούτα κ.α.
- Τηρείτε σταθερά γεύματα σε σταθερές ώρες ώστε να αποκτήσουν τα παιδιά μια διατροφική ρουτίνα και να ξέρουν πότε είναι η ώρα να φάνε.
- Τηρείτε ένα διατροφικό ημερολόγιο που θα το συμπληρώνετε μαζί με τα παιδιά σας. Εκεί θα γράφουν ή θα γράφετε τι ακριβώς τρώνε και τι πίνουν. Έτσι η διατροφή γίνεται πιο συνειδητή και τα παιδιά το βλέπουν σαν ένα ευχάριστο παιχνίδι. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο με μορφή κολάζ, όπου σε ένα μεγάλο χαρτόνι θα σχεδιάζουν τρόφιμα που τρώνε, θα τα κόβουν και θα τα κολλάνε πάνω στο ημερήσιο ημερολόγιο. Ταυτόχρονα μπορείτε να τους μιλάτε για τη θρεπτική αξία των τροφίμων.
- Ακολουθήστε τον κανόνα 3-3-2. Τρία γαλακτοκομικά, 3 φρούτα και 2 φλιτζάνια σαλάτα καθημερινά. Γαλακτοκομικά μπορεί να είναι γάλα ή γιαούρτι ή τυρί. Προτιμάτε χαμηλών λιπαρών.
- Το κόκκινο κρέας δε πρέπει να λείπει από τη διατροφή του παιδιού αφού περιέχει τον πολύτιμο σίδηρο. Άπαχο κρέας, 2 μερίδες την εβδομάδα είναι ικανοποιητικό.
- Ψάρι για τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά, 2-3 μερίδες/εβδομάδα. Μπορεί να το κάνετε σε μορφή sticks με σπιτικό πασάρισμα.
- Εκμεταλλευτείτε το χρόνο που είστε σπίτι μαζί με τα παιδιά σας. Καθήστε στο τραπέζι όλοι μαζί για να φάτε και φάτε το ίδιο φαγητό. Συνοδέψτε τα γεύματα με σαλάτα. Ευκαιρία για όλους να κάνουμε μια καλύτερη διατροφή όπως των παιδιών.
- Μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά σας. Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι η μαγειρική μαζί με τους γονείς κάνει τα παιδιά να αποκτούν καλύτερες διατροφικές συνήθειες. Υπάρχουν πολλές και θρεπτικές συνταγές που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο τόσο για γεύματα όσο και για σνάκ όπως κουλουράκια, κέικ κ.α. Αφήστε τα παιδιά να συμμετέχουν στη παρασκευή του γεύματος και ας τα κάνουν λίγο άνω κάτω στη κουζίνα.
Εκμεταλλευτείτε το χρόνο αυτό εποικοδομητικά. Ίσως η κρίση αυτή να αποτελέσει ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά μας, να μάθουμε από αυτά και να μάθουν από εμάς.
Καλή υγεία σε όλους τους γονείς και στα παιδάκια.