Τα παιδιά δεν βρίσκουν τίποτα πιο ενδιαφέρον από το να δημιουργούν πράγματα μαζί με τους γονείς.
Φτιάξτε κατασκευές με τα παιδιά σας
Τα παιδιά μας δεν βρίσκουν τίποτα πιο ενδιαφέρον από το να δημιουργούν πράγματα μαζί με τους γονείς τους. Ακόμα και τα πιο απλά υλικά και οι πιο απλές ιδέες μπορούν να τα απασχολήσουν ευχάριστα, αναπτύσσοντας τη φαντασία και τη σκέψη τους. Αρκεί εμείς να τους δώσουμε τον χώρο να εκφραστούν και να τους δείξουμε τον τρόπο για να ξεκινήσουν να το κάνουν. Με υλικά που βρίσκουμε σε όλα τα σπίτια και τα σύνεργα της ζωγραφικής, έχουμε σίγουρα μια ικανή βάση, την οποία μπορούμε να εμπλουτίσουμε με είδη χειροτεχνίας που υπάρχουν ακόμα και σε σούπερ μάρκετ. Αν αφήσουμε το μυαλό μας ελεύθερο και επιστρατεύσουμε τη δημιουργικότητά μας, θα δούμε πως ακόμα και με… σκουπίδια μπορούμε να φτιάξουμε κατασκευές άκρως εντυπωσιακές για τα παιδικά ματάκια που μας βλέπουν να μετατρέπουμε το «τίποτα» σε «κάτι».
1. Αξιοποιούμε το ρολό από το χαρτί κουζίνας
Με το ρολό χαρτονιού από το χαρτί κουζίνας που μόλις τελείωσε, μπορούμε να περάσουμε πολύ ώρα με τα παιδιά. Εκτός του ότι θα γίνουμε πειρατές κι αυτό θα είναι το κιάλι μας, μπορούμε να φτιάξουμε έναν πολύ εντυπωσιακό πύραυλο, έτοιμο για εκτόξευση στο απέραντο διάστημα! Αρκεί να έχουμε μπογιές για να ζωγραφίσουμε το ρολό και χρωματιστά χαρτιά για να φτιάξουμε την κορυφή του. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να κόψουμε μια λωρίδα του χαρτιού και να την «τυλίξουμε» ώστε να πάρει κωνική μορφή. Στη συνέχεια την προσαρμόζουμε στη μία άκρη του «πυραύλου» και την κολλάμε εκεί. Στη διακόσμηση του πυραύλου μας βοηθάει πολύ και το αλουμινόχαρτο, ενώ μπορούμε να κολλήσουμε κι ένα σορό άλλα μοτίβα (κύκλους, τρίγωνα, πολύγωνα) από το χρωματιστό μας χαρτί.
2. Φτιάχνουμε «κούκλες» από το ρολό του χαρτιού υγείας
Καλό είναι σε αυτή την περίπτωση να έχουμε συγκεντρώσει αρκετά ρολά από προηγούμενες ημέρες και να μην έχουμε μόνο ένα. Αυτό που θα χρειαστούμε είναι τους μαρκαδόρους του παιδιού μας, έξτρα χρωματιστά χαρτιά, το ψαλίδι και την κόλα μας. Ζωγραφίζουμε προσωπάκια πάνω στα ρολά, για παράδειγμα τα μέλη μιας οικογένειας, και στη συνέχεια με το χαρτί προσθέτουμε ό,τι θέλουμε: Μαλλιά, καπέλα, αυτιά, ακόμα και ένα φόρεμα! Εάν είμαστε και λάτρεις του πλεξίματος και έχουμε στο σπίτι μαλλί, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για τα μαλλιά της κούκλας που μόλις φτιάξαμε.
3. Μια κάρτα με το πιο γλυκό ελεφαντάκι του κόσμου!
Η ιδέα αυτή χρειάζεται να έχουμε στο σπίτι μας μπαλόνια, τα οποία δεν έχουμε φουσκώσει ακόμα. Παίρνουμε ένα χαρτί Α4, κατά προτίμηση χρωματιστό, και το διπλώνουμε στη μέση σαν «βιβλίο» - αυτή θα είναι η κάρτα μας. Σε ένα άλλου χρώματος χαρτί σχεδιάζουμε και κόβουμε δύο ίδιες καρδούλες. Κατόπιν τις κολλάμε ενωμένες στη «μύτη» τους στο εξώφυλλο της κάρτας μας, ώστε να σχηματίσουν τα αυτιά του ελέφαντα. Τέλος, ο ίδιος ο ελέφαντας θα είναι το ξεφούσκωτο μπαλόνι μας, το μεγάλο μέρος του οποίου θα είναι το κεφάλι και άρα πρέπει να το κολλήσουμε σωστά πάνω στα «αυτιά», ενώ ο λαιμός του θα είναι η προβοσκίδα!
4. Φτιάχνουμε ψαράκια από χάρτινα πιάτα
Ιδανικά χρειαζόμαστε λευκά χάρτινα πιάτα, που θα αποτελέσουν το «σώμα» του ψαριού μας. Με ειδικά και προσεκτικά κοψίματα με το ψαλίδι μας θα φτιάξουμε το στόμα, ενώ για τα πτερύγια θα χρειαστούμε έξτρα χαρτί, ώστε να κόψουμε τα σχήματα και να τα κολλήσουμε στη συνέχεια στο πιάτο. Κάπου εδώ ο ρόλος μας τελειώνει και το παιδί αναλαμβάνει να ολοκληρώσει το έργο ζωγραφίζοντας μάτια και βάφοντας όλη τη δημιουργία με ό,τι χρώμα θέλει!
Νοιάζομαι tip: Μπορούμε ακόμα και να χρησιμοποιήσουμε το περιτύλιγμα από το αγαπημένο σνακ που «κεράσαμε» τα μικρά μας όσο δημιουργούσαμε μαζί τους φανταστικά νέα πράγματα!