Για να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες μας από το σπίτι με αποτελεσματικότητα & ασφάλεια, η εργονομία είναι προϋπόθεση.
Εργονομία: Πώς θα εργαζόμαστε με ασφάλεια
Τι κοινό έχουν μία νοικοκυρά στο Παγκράτι με ένα στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας στην Κηφισιά; Ένας μαθητής δημοτικού σχολείου με έναν συνταξιούχο καθηγητή; Αλήθεια, τι; Το κοινό τους στοιχείο είναι η καθημερινή δραστηριότητα, με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού, σε όποιο χώρο κι αν την ασκούν. Κατά την εποχή που διανύουμε έχουν όλοι αυτοί, ακόμα ένα κοινό στοιχείο: Έχουν προσαρμόσει την καθημερινότητά τους εντός των ορίων του σπιτιού τους και ασκούν εκεί όλες τις δραστηριότητές τους. Για να ασκούν όμως τις δραστηριότητες αυτές με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια για τον ίδιο τους τον οργανισμό, μία είναι η προϋπόθεση: Η εργονομία.
Η επιστημονική μελέτη της ανθρώπινης εργασίας
Εργονομία είναι η επιστημονική μελέτη της ανθρώπινης εργασίας. Ετυμολογικά προέρχεται από τις λέξεις «έργον» και «νόμος». Η εργονομία καθορίζει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να παραγάγει ο άνθρωπος ένα έργο. Ουσιαστικά, είναι η επιστήμη του σχεδιασμού της εργασίας, που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και νοιάζεται για το περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτός ζει και κινείται. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η εργονομία συνδέεται μόνο με τους υπολογιστές. Ωστόσο, οι αρχές της εργονομίας έχουν εφαρμογή σε ολόκληρη την καθημερινότητά μας και τις εκφάνσεις της. Ο σχεδιασμός ασφαλών εργαλείων ή μηχανημάτων, η μελέτη και η δημιουργία του κατάλληλου εξοπλισμού, η εφαρμογή της ακόμα στα συστήματα κυκλοφορίας για τους ηλικιωμένους και στα άτομα με ειδικές ανάγκες και η κατάλληλη ρύθμιση του σταθμού εργασίας, κρύβουν μέσα τους το στοιχείο της εργονομίας. Ο εργονομικός σχεδιασμός των καθημερινών μας δραστηριοτήτων, προσαρμοσμένος στις δυνατότητες και στους περιορισμούς του ανθρωπίνου σώματος, αποτελεί το κλειδί για την πρόληψη και την αποφυγή των μυοσκελετικών διαταραχών.
Εργονομικές στρατηγικές
Βάσει αυτών των αρχών και έχοντας υπόψιν μας ότι σχεδιάζονται εργονομικά τις καθημερινές μας δραστηριότητες, μειώνουμε τυχόν προβλήματα στο σώμα, τους μύες και τις αρθρώσεις μας, καλό θα είναι να φροντίζουμε κάποιες ενέργειές μας, όπως οι παρακάτω:
- Μειώνουμε τη μεταφορά, την ανύψωση και το σπρώξιμο αντικειμένων με αυξημένο βάρος.
- Αποφεύγουμε τις κινήσεις που απαιτούν κάμψη και στροφή στη σπονδυλική στήλη.
- Μειώνουμε τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις (πχ. πληκτρολόγηση).
- Αποφεύγουμε τις παρατεταμένες και στατικές θέσεις (καθιστή ή όρθια).
- Διατηρούμε τη φυσιολογική ανατομική θέση του σώματος είτε στην όρθια είτε στην καθιστή θέση.
- Αποφεύγουμε το μονόπλευρο σήκωμα βάρους (πχ. σχολική ή επαγγελματική τσάντα).
- Δίνουμε επαρκή χρόνο ανάπαυσης και κίνησης με τη μορφή διατάσεων και ασκήσεων ενδυνάμωσης.
Εργονομία και υπολογιστής
Είμαστε πολλοί εκείνοι που έχουμε μετατρέψει έναν χώρο του σπιτιού μας σε γραφείο και εργαζόμαστε πλέον από εκεί. Η «παγίδα» της λάθος θέσης του σώματος είναι αυτό που πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε, ώστε να μην υποστούμε τις δυσάρεστες συνέπειες. Στην προσπάθειά μας να προσδιορίσουμε τη λανθασμένη στάση του σώματος, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε στο ερώτημα «ποια είναι η ιδανική στάση του σώματος;». Στο σταθμό εργασίας του υπολογιστή μας, η ενδεδειγμένη θέση του σώματος μπορεί να περιγραφεί ως εξής:
- Το πάνω μέρος της οθόνης πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο ή λίγο κάτω απ’ το επίπεδο του ματιού και σε απόσταση 50-75 cm από το μάτι.
- Το κεφάλι και το σώμα να είναι στην ίδια ευθεία (χωρίς κάμψη ή στροφή).
- Οι ώμοι και οι βραχίονες να είναι τοποθετημένοι σχεδόν κάθετα με το έδαφος και οι αγκώνες να βρίσκονται κοντά στο σώμα σε γωνία περίπου 90 μοιρών.
- Να υπάρχουν ρυθμιζόμενοι ή αφαιρούμενοι βραχίονες.
- Οι καρποί να κρατιούνται στη φυσιολογική ουδέτερη θέση (χωρίς κάμψη, έκταση ή αποκλίσεις δεξιά και αριστερά) και να χρησιμοποιείται και ένα υποστηρικτικό μαξιλαράκι από σιλικόνη για το ποντίκι.
- Η καρέκλα πρέπει να παρέχει κατάλληλη υποστήριξη στην μέση.
- Το πίσω τμήμα του καθίσματος καθώς επίσης και το ύψος της καρέκλας πρέπει να έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής.
- Το διάστημα μπροστά από το πληκτρολόγιο να είναι επαρκές, έτσι ώστε να υποστηρίζει τα χέρια και τους καρπούς κατά τη διάρκεια του διαλείμματος από την πληκτρολόγηση.
- Η γωνία μεταξύ των ισχίων και των μηρών πρέπει να είναι περίπου 90-110 μοίρες.
- Δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια κάτω από το γραφείο αλλά να υπάρχει επαρκές διάστημα για πιθανή αλλαγή του σώματος.
- Η άκρη της καρέκλας δεν πρέπει να ασκεί υπερβολική πίεση στο κάτω τμήμα του μηρού και πίσω από το γόνατο.
- Να υπάρχει υποστηρικτικό ποδιού, στην περίπτωση που τα πόδια δεν ακουμπάνε στο έδαφος.
- Να γίνεται χρήση ακουστικών γι’ αυτούς που κάνουν παρατεταμένη χρήση του τηλεφώνου
- Να τοποθετείτε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε (σημειώσεις, τηλέφωνο, κινητό) σε κοντινή θέση στο γραφείο σας σε σχέση με το σώμα σας και όχι μπροστά από το πληκτρολόγιο.
- Να αποφεύγετε την αντανάκλαση του φωτός πάνω στην οθόνη του υπολογιστή.
-
Noiazomai tip: Ας μην ξεχνάμε! Άσκηση και εργονομία είναι τα βασικά συστατικά για να βγάλουμε εις πέρας κάθε τι που μας ζητείται, χωρίς να βλάψουμε τους μύες ή τα οστά μας!