Εάν έχεις παιδί σε νεαρή ηλικία, θα πρέπει να του μάθεις την χρήση του διαδικτύου σωστά & με ασφάλεια.
Παιδιά και Διαδίκτυο: Συμβουλές
Το διαδίκτυο αποτελεί μια μεγάλη πηγή δεδομένων, όπου μπορείς να βρεις πληροφορίες για οτιδήποτε μπορείς να σκεφτείς. Ύπαρχει όμως και η σκοτεινή πλευρά του. Αν είσαι ενήλικας φυσικά το αντιλαμβάνεσαι και δεν πέφτεις σε πιθανές παγίδες. Εάν όμως έχεις παιδί σε νεαρή ηλικία, θα πρέπει να του μάθεις πως να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο σωστά. Ας δούμε μερικές συμβουλές για το πως μπορείς να μάθεις στο παιδί σου να χρησιμοποιεί σωστά το ίντερνετ.
Γνώρισε το Διαδίκτυο
Για να μάθεις στο παιδί σου πως να διαχειρίζεται το ίντερνετ σωστά, θα πρέπει να ξέρεις κι εσύ ο ίδιος πως να το χειρίζεσαι σωστά. Οι καιροί έχουν αλλάξει και θα πρέπει να παρακολουθείς τις αλλαγές που συμβαίνουν. Εάν δεν έχεις αρκετές γνώσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, φρόντισε να τις αποκτήσεις γρήγορα για να τις μεταδώσεις και στο παιδί σου.
Προσωπικά Δεδομένα
Είνα ίσως το πιο βασικό μάθημα που θα πρέπει να δώσεις στο παιδί σου, εάν θέλεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων είναι πολύ σημαντική, αφού τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν πως με το να δίνεις πληροφορίες για το ποιος είσαι, μπορεί να σε κάνει αυτόματα στόχο.
Προγράμματα-φίλτρα
Στο εμπόριο, μπορείς να βρεις πολύ εύκολα προγράμματα-φίλτρα γονικής προστασίας, για ασφαλή περιήγηση στο Διαδίκτυο. Τα προγράμματα αυτά, απαγορεύουν τη σύνδεση σε ιστοσελίδες με κακόβουλο περιεχόμενο. Αυτό γίνεται με τη χρήση «λέξεων-κλειδιών». Παράλληλα η διαδικτυακή κίνηση του υπολογιστή καταγράφεται, έτσι έχεις πλήρη εικόνα για το τι είδους «επισκέψεις» έχει κάνει το παιδί σου.
Κοινόχρηστοι χώροι
Είναι σημαντικό να μην τοποθετήσεις τον υπολογιστή στο δωμάτιο του παιδιού σου. Προτίμησε ένα κοινόχρηστο χώρο (π.χ. σαλόνι), ώστε να μη μπορεί το παιδί σου να επισκεφθει ακατάλληλες ιστοσελίδες.
Ακολουθώντας τα παραπάνω, θα μπορέσεις να καθοδηγήσεις το παιδί σου ώστε να κάνει σωστή χρήση του ίντερνετ. Είναι πολύ σημαντικό το να φτάσει κάποια στιγμή, που θα είσαι σίγουρος πλέον ότι το παιδί σου γνωρίζει πως να το χειριστεί σωστά και το πως θα αποφύγει τις διάφορες παγίδες που κρύβει. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να μεριμνήσεις εσύ, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του.