Βήματα για να φερθούμε με σεβασμό στο περιβάλλον κατά την διάρκεια των διακοπών.
Μπάνιο στη θάλασσα με οικολογική συνείδηση: Τι δεν ξεχνάμε ποτέ
Το καλοκαίρι είναι συνήθως η εποχή που η ανάγκη να φροντίσουμε το περιβάλλον γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Οι δασικές πυρκαγιές, ένα κολύμπι που έτυχε να κάνουμε σε «βρώμικη» θάλασσα, ο καιρός που ευνοεί περιβαλλοντικές δράσεις, γινόμαστε πιο ενεργοί στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και δρούμε αναλόγως. Ταυτόχρονα όμως συναντούμε το εξής παράδοξο: Εμείς οι ίδιοι που δυσανασχετήσαμε βλέποντας απορρίμματα στην παραλία, εμείς πήραμε τον καφέ μας σε πλαστικό ποτήρι. Εμείς που συμμετείχαμε στη δενδροφύτευση του δήμου μας, εμείς συνεχίζουμε να αγοράζουμε πλαστικά καλαμάκια. Εμείς που έχουμε στο σπίτι μας διαφορετικούς κάδους για την ανακύκλωση υλικών, εμείς πετάμε όλα μαζί τα σκουπίδια μας στον υπερχειλισμένο κάδο φεύγοντας…
Ας ξεκινήσουμε όμως το φετινό καλοκαίρι με μια σημαντική αλλαγή στη στάση μας: Σεβόμαστε το περιβάλλον, χωρίς «διακοπές» - άρα, και στις διακοπές. Είναι σημαντικό όλη η διαδικασία να ξεκινήσει με σωστή προετοιμασία από το σπίτι. Εκτός από τις πετσέτες και τα αντηλιακά, παίρνουμε στην παραλία μαζί μας το ποτήρι για τον καφέ ή το αναψυκτικό μας, μαζί με το πολλαπλών χρήσεων καλαμάκι που προτιμούμε. Αφού «μπήκαμε στον κόπο» να αγοράσουμε ποτήρι και καλαμάκι για να αποφύγουμε τα επιπλέον απορρίμματα πλαστικού, γιατί να μην το αξιοποιούμε σε κάθε ευκαιρία; Εκτός όλων των άλλων, η παρουσία μας έτσι αναβαθμίζεται και… στιλιστικά, καθώς, ομολογουμένως, λίγα πράγματα είναι πιο αποκρουστικά από τα πλαστικά ποτήρια!
Στην τσάντα παραλίας μας τοποθετούμε πάντοτε και δύο έξτρα σακούλες – κατά προτίμηση χάρτινες – για τα απορρίμματά μας. Έτσι, αμέσως και επί τόπου θα ξεχωρίσουμε τα απορρίμματα που θα καταλήξουν στον πράσινο κάδο στο πάρκινγκ της πλαζ από τα ανακυκλώσιμα, τα οποία θα έρθουν μαζί μας στο σπίτι και θα τοποθετηθούν στο σωστό κάδο της ανακύκλωσης. Τρανταχτό παράδειγμα το μπουκάλι από το νερό που θα πιούμε και το οποίο, αν για παράδειγμα είναι Κορπή, τότε είναι πλήρως ανακυκλώσιμο, είτε στην πλαστική είτε στη γυάλινη εκδοχή του, οπότε είναι βέβαιο πως πρέπει να επιστρέψει σπίτι μαζί μας. Είναι βασικό να θυμόμαστε πως αυτό ισχύει για όλα τα απορρίμματα της οικογένειάς μας, ακόμα και του μωρού που... δεν καταλαβαίνει. Είναι χρέος μας να το μαζέψουμε και – εκτός των άλλων – να δημιουργήσουμε και να αναπτύξουμε και τη δική του οικολογική συνείδηση από πολύ νωρίς.
Ακόμα μια πολύ βασική συνήθεια για όσους από εμάς πηγαίνουν στην παραλία και θέλουν να έχουν μαζί τους την οικολογική τους συνείδηση είναι να μην αδιαφορούμε. Να μην αδιαφορούμε μπροστά στο σκουπιδάκι που έφερε ο αέρας μπροστά μας. Να μην «θάψουμε» στην άμμο ή κάτω από τα βότσαλα τη γόπα από το τσιγάρο του προηγούμενου που έμεινε στην ακτή. Να μην προσπεράσουμε τα άδεια, πλαστικά ποτήρια που είναι έτοιμα να παρασυρθούν από το αεράκι. Αντίθετα, έχοντας μαζί μας ένα ζευγάρι γάντια και ίσως ακόμα μία σακούλα, αφιερώνουμε λίγο από τον χρόνο που ήρθαμε να περάσουμε στην παραλία για να μαζέψουμε ό,τι μπορούμε, ώστε όταν κι εμείς φύγουμε, η παραλία να είναι πολύ πιο καθαρή και σίγουρα όχι πιο βρώμικη από ό,τι τη βρήκαμε.
Τέλος, αυτό που μπορούμε όλοι να κάνουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών μας, ειδικά όταν αυτές είναι πολυήμερες, είναι να πάρουμε οι ίδιοι μέρος σε μια περιβαλλοντική δράση που διοργανώνεται εκεί. Πολιτιστικοί σύλλογοι ή ακόμα και οι δημοτικές αρχές, ακόμα και εν τω μέσω του καλοκαιριού, προχωρούν σε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού ακτών, μονοπατιών, δασών ως μέρος της προστασίας από τις πυρκαγιάς. Η εμπειρία της συμμετοχής σε μια τέτοια διοργάνωση, που είναι μεν πολύ απλή, αλλά την ίδια ώρα και πολύ σημαντική για την προστασία του περιβάλλοντος, μας δίνει και την ευκαιρία βαθύτερης και πιο ουσιαστικής γνωριμίας με τον τόπο διακοπών μας και τους ανθρώπους του.
Νοιάζομαι tip: Συμπεριφερόμαστε με τα σκουπίδια μας, όπως ακριβώς κάνουμε με τα πολύτιμα αγαθά μας. Προσέχουμε, δεν τα χάνουμε και τα τοποθετούμε εκεί που πρέπει γιατί αυτό προστάζει η οικολογική μας συνείδηση!