Βρες τώρα όλα τα μαθήματα για το περιβάλλον που παίρνουν τα παιδιά από τις διακοπές τους!
Περιβάλλον & μαθήματα για τα παιδιά στις διακοπές τους
Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ο καλύτερος τρόπος για να έρθουν τα παιδιά μας σε επαφή με τη φύση και την έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν ζούμε σε μεγάλη πόλη και το μικρό μας έχει την ευκαιρία επαφής με τα φυτά και τα ζώα συχνά, όταν βρίσκεται σε διακοπές μπορεί να κατανοήσει καλύτερα την έννοια της «φιλοξενίας» και του σεβασμού προς το περιβάλλον.
Συνήθως, όταν πηγαίνουμε διακοπές ταξιδεύουμε σε έναν τόπο που δεν είναι ο «δικός μας», σε έναν τόπο που θα μας φιλοξενήσει για σύντομο ή μακρύτερο χρονικό διάστημα. Η έννοια της φιλοξενίας και του σεβασμού, μπορεί να εντυπώσει στο παιδικό μυαλό ευκολότερα ότι οφείλουμε να προστατεύουμε και να μην προξενούμε καταστροφές στο περιβάλλον που μας φιλοξενεί. Να μαζεύουμε τα σκουπίδια και να είμαστε προσεκτικοί με τον χώρο, είτε είναι μια παραλία, είτε ένα ξέφωτο στο δάσος που κάνουμε περίπατο, είτε η προκυμαία που κάνουμε ποδήλατο και πατίνι. Αντίστοιχα, είναι σημαντικό να εξηγούμε στα παιδιά μας ως γονείς τι κάνουμε για να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον: Έννοιες όπως η ανακύκλωση δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να εντυπωθούν στα παιδιά μας και δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία να γίνει αυτό, από τις διακοπές, καθώς τότε έχουμε κι εμείς τον απαραίτητο χρόνο να ασχοληθούμε και να αφοσιωθούμε σε αυτό, χωρίς περισπασμούς.
Παράλληλα, κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση, όσο ποτέ άλλοτε. Είναι έξω από το πρωί ως το μεσημέρι κι από νωρίς το απόγευμα έως το βράδυ κι έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν φυσικά φαινόμενα που διαφορετικά δεν μπορούν: Για παράδειγμα, η θάλασσα και τα πλάσματά της. Ένα παιδάκι που πηγαίνει στη θάλασσα, σε μια πολυσύχναστη παραλία, για παράδειγμα, ίσως να μην έχει την ευκαιρία να δει τα ψαράκια που φαίνονται όταν νωρίς το πρωί, επικρατεί ηρεμία. Στις διακοπές του όμως στο χωριό, σ’ ένα νησί, είναι πολύ πιο πιθανό να το κάνει. Μπορεί να κοιτάξει το νερό και να δει αχινούς, να δει καβουράκια, να δει ίσως και κάποιον αστερία… Να δει τα πλάσματα για τα οποία του μιλούν τα βιβλία, να συνειδητοποιήσει πως υπάρχουν γύρω του και να τα αγαπήσει.
Αντίστοιχα, μένοντας έξω να παίζει ως αργά, μπορεί να έχει την ευκαιρία να δει πυγολαμπίδες, να ακούσει τους γρύλους που ξεκινούν το τραγούδι τους μόλις νυχτώσει, να δει μυρμήγκια να πηγαίνουν στις φωλιές τους στο χώμα, να δει πουλιά που κουρνιάζουν στα κλαδιά των δέντρων για να κοιμηθούν. Να ξυπνήσει το πρωί από τα τζιτζίκια και να τα δει πώς κρύβονται στους κορμούς των δέντρων. Να του μιλήσουμε για τη φύση που φροντίζει όλα τα πλάσματα και για την ανάγκη να διατηρούμε την ηρεμία τους εμείς οι άνθρωποι, να σεβόμαστε δηλαδή το περιβάλλον που ζούμε.
Μπορούμε να μαζέψουμε κοχύλια μαζί ή όμορφα βότσαλα από την ακρογιαλιά για να τα πάρουμε μαζί μας και να θυμόμαστε πάντα το όμορφο καλοκαίρι που μας χάρισε η φύση και την ανάγκη να τη διατηρούμε ανέπαφη. Τα μαθήματα για το περιβάλλον που μπορεί να πάρει το παιδί μας από την επαφή του με τη φύση κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι πραγματικά απεριόριστα και κυρίως, ανεκτίμητα, καθώς κάθε στιγμή μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να μιλήσουμε μαζί του και να εντυπώσουμε βαθιά μέσα του την αγάπη για τη φύση.
Νοιάζομαι tip: Δεν ξεχνάμε την ανακύκλωση, ούτε στις διακοπές. Για παράδειγμα, η συσκευασία των αγαπημένων μας Smarties ανακυκλώνεται και μπορούμε να κατευθύνουμε το παιδί μας, όταν αδειάσει, να την πετάξει στον κατάλληλο κάδο!