Όσο πιο οργανωμένα γίνεται μία προσπάθεια, τόσο πιο πετυχημένη είναι. Δες εδώ 5 tips που υπόσχονται να κάνουν την ανακύκλωση στην κουζίνα… παιχνιδάκι!
Οργάνωση κουζίνας για σωστή ανακύκλωση
Η κουζίνα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και… πολυσύχναστους χώρους ενός σπιτιού. Εκεί συναντιέται η οικογένεια κάθε πρωί, απολαμβάνοντας ένα χορταστικό πρωινό. Εκεί προετοιμάζονται τα δεκατιανά και τα κυρίως γεύματα για όλα τα μέλη της και τέλος, εκεί συναντιούνται ξανά αργά το βράδυ όλοι μαζί, για να μοιραστούν το ζεστό και σπιτικό φαγητό της μαμάς. Με τόσες προετοιμασίες και μαγειρέματα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως η κουζίνα είναι το δωμάτιο στο οποίο συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος όγκος σκουπιδιών. Αρκεί να αναλογιστούμε όλες τις συσκευασίες ή τα υπολείμματα τροφών που συγκεντρώνονται καθημερινά στον κάδο και θα καταλάβουμε γιατί η κουζίνα, είναι το μέρος από το οποίο αξίζει να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για ένα «σπιτικό» πρόγραμμα ανακύκλωσης.
Ακριβώς επειδή όσο πιο οργανωμένα γίνεται μία προσπάθεια, τόσο πιο πετυχημένη τείνει να είναι, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικά tips που υπόσχονται να κάνουν την ανακύκλωση στην κουζίνα… παιχνιδάκι!
Υπολογίζουμε τον όγκο απορριμμάτων που παράγουμε
Είναι πολύ σημαντικό πριν μπούμε στη διαδικασία ανακύκλωσης, να γνωρίζουμε περίπου τον όγκο των σκουπιδιών που πετάμε, ώστε να θέσουμε έναν αρχικό και βατό στόχο. «Πόσα» και κυρίως «τι πετάμε», είναι δύο βασικές ερωτήσεις για να ξεκινήσουμε. Όσο καλύτερα γνωρίζουμε τα υλικά που καταλήγουν ως επί το πλείστον στον κάδο μας, τόσο πιο εύστοχη θα είναι και η προσπάθειά μας. Δίνοντας το περιθώριο της μίας εβδομάδας ώστε να παρατηρήσουμε αν το χαρτί, το γυαλί ή το αλουμίνιο, αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο των σκουπιδιών μας, θα γνωρίζουμε και πόσους κάδους πρέπει να τοποθετήσουμε.
Βρίσκοντας την κατάλληλη λύση
Η έννοια του «διαχωρισμού» στην ανακύκλωση έχει πολύ μεγάλη σημασία. Μπορεί τα υλικά που ανακυκλώνονται να είναι πολλά, όμως δεν γίνεται να μπουν όλα στον ίδιο κάδο. Αυτός είναι και ο λόγος που θα χρειαστούμε απαραίτητα περισσότερους από δύο κάδους στον χώρο της κουζίνας. Το ζήτημα είναι πως όσο περισσότερους κάδους έχουμε, τόσο περισσότερο περιορίζεται ο χώρος μας. Αν υπάρχει κάποια ανεκμετάλλευτη γωνία στο σπίτι ή το μπαλκόνι μας, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να τοποθετήσουμε τους κάδους εκεί. Στο εμπόριο πάντως θα βρούμε λύσεις για το πρόβλημα του χώρου, όπως είναι οι ειδικοί κάδοι, που περιέχουν ένα, δύο ή και τρία δοχεία για τη διαλογή των απορριμμάτων.
Δίνουμε ό,τι δεν χρειαζόμαστε
Όλοι κρατάμε σε ένα ντουλάπι της κουζίνας, κάποια ηλεκτρική οικιακή συσκευή, όπως ένα μπλέντερ ή μία τοστιέρα, την οποία πλέον δεν χρησιμοποιούμε, είτε γιατί έχει χαλάσει, είτε γιατί δεν μας είναι χρήσιμη. Πλέον, υπάρχουν ειδικές εταιρίες όπου μπορούμε να απευθυνθούμε και οι οποίες συλλέγουν και μεταποιούν τέτοιου είδους συσκευές ή τις επισκευάζουν και τις μεταπωλούν.
Μειώνοντας την ποσότητα απορριμμάτων
Ένα πολύ σημαντικό βήμα για να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας για μία πιο «πράσινη» κουζίνα, είναι να αποκτήσουμε μερικές νέες συνήθειες. Για παράδειγμα, επιλέγοντας προϊόντα με χάρτινες συσκευασίες, χρησιμοποιώντας γυάλινα βαζάκια για την αγορά οσπρίων, καφέ, ζάχαρης, ρυζιού και μπαχαρικών από καταστήματα που έχουν «χύμα» εμπόρευμα, μπορεί να είναι μικρά βήματα αλλά μειώνουν αρκετά την ποσότητα απορριμμάτων που συγκεντρώνονται στον κάδο μας κάθε εβδομάδα. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να πετάξουμε τις πλαστικές ή τις γυάλινες συσκευασίες που έχουμε συλλέξει, αλλά να τις χρησιμοποιήσουμε για την αποθήκευση τροφίμων.
Ανακυκλώνοντας το μαγειρικό λάδι
Το λάδι αποτελεί ένα από τα πιο βασικά συστατικά της διατροφής μας, όμως αφού τηγανίσουμε σε αυτό τις πατάτες ή τα αυγά, μας είναι εντελώς άχρηστο. Πολλοί από εμάς επιλέγουμε να το ρίχνουμε στην αποχέτευση ή τα σκουπίδια, όμως υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από αυτό, βοηθώντας ταυτόχρονα και το περιβάλλον. Συγκεντρώνοντας το χρησιμοποιημένο λάδι τηγανίσματος σε μεγάλα πλαστικά μπουκάλια, μπορούμε να το διαθέσουμε σε ειδικά σημεία συλλογής, όπως σούπερ μάρκετ, οργανισμούς, καταστήματα βιολογικών προϊόντων και από εκεί θα μεταφερθεί σε συγκεκριμένες εταιρείες ανακύκλωσης τηγανόλαδου, οι οποίες από λάδι θα το μετατρέψουν σε βιοκαύσιμο!
Νοιάζομαι tip: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που για εξοικονόμηση χώρου στην κουζίνα, χρησιμοποιούν μόνο έναν κάδο ανακύκλωσης, διαχωρίζοντας μία φορά την εβδομάδα το περιεχόμενό του και πετώντας το στον ανάλογο κάδο ανακύκλωσης.