Το φαινόμενο του food waste συνδέεται με την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Δείτε εδώ πως μπορείτε να το περιορίσετε μέσα από απλές καθημερινές συνήθειες .
FOOD WASTE: Τρόποι να το περιορίσετε
Σύμφωνα με επίσημη έρευνα που είδε το «φως» της δημοσιότητας τη χρονιά που μας πέρασε, το ετήσιο ποσοστό φαγητού που καταλήγει στον κάδο των σκουπιδιών κατά τη διαδικασία παραγωγής και συσκευασίας, «αγγίζει» το 14%, το οποίο σαφώς αυξάνεται αν αναλογιστούμε και την πορεία του μέχρι τη στιγμή που καταλήγει στα πιάτα μας.
Πέρα από το γεγονός πως την ίδια στιγμή που σε μία άλλη πλευρά του πλανήτη εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται, ενώ στη δική μας περιοχή χιλιάδες τόνοι φαγητού βρίσκονται στον κάδο των σκουπιδιών, υπάρχει μια ακόμα εξαιρετικά σημαντική παράμετρος: Το παγκόσμιο φαινόμενο του food waste συνδέεται με την «απειλή» της κλιματικής αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα, τα αστικά απόβλητα είναι «πλούσιες» πηγές παραγωγής μεθανίου, ενός αέριου 25 φορές πιο βλαβερού για το περιβάλλον ακόμη και από το διοξείδιο του άνθρακα, συντελώντας με αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση του φαινόμενου του θερμοκηπίου.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, γίνεται ξεκάθαρο γιατί οφείλει ο καθένας από εμάς να λάβει άμεσα τα μέτρα του. Μπορεί να μην μπορούμε να ανατρέψουμε απόλυτα την παρούσα κατάσταση, όμως μέσα από απλές καθημερινές πρακτικές και μικρές κινήσεις, έχουμε τη δύναμη να περιορίσουμε ένα μεγάλο μέρος της καταστροφής.
Πραγματοποιούμε πιο «έξυπνες» αγορές
Αρκετοί άνθρωποι τείνουν να αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειάζονται, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να τα καταναλώσουν και να πετάνε ένα μεγάλο μέρος αυτών. Από την πλευρά μας, για να αποφύγουμε αυτό το «λάθος», καλό θα ήταν να προγραμματίζουμε τα επερχόμενα γεύματά μας και να καταγράφουμε μία προσεκτική λίστα αγορών η οποία θα περιλαμβάνει μόνο ό,τι χρειαζόμαστε. Επιπλέον, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τις βόλτες μας στο σούπερ μάρκετ, καθώς όσο συχνότερα βγαίνουμε για ψώνια του νοικοκυριού, τόσο πιθανότερο είναι να προμηθευόμαστε περισσότερα πράγματα από όσα πραγματικά χρειαζόμαστε. Καλύτερα να ορίσουμε την επίσκεψή μας για μία συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας, κρατώντας στα χέρια μας τη λίστα των αγορών.
Δεν αφήνουμε ανεκμετάλλευτο το περισσευούμενο φαγητό
Περιορίζοντας τις μερίδες φαγητού που μαγειρεύουμε στις απολύτως απαραίτητες, κάνουμε ένα μικρό, αλλά πολύ σημαντικό βήμα. Αρκεί να αναλογιστούμε πόσες φορές ξεχάσαμε ένα τάπερ στο ψυγείο, του οποίου το περιεχόμενο κατέληξε μετά από δύο ή τρεις ημέρες στον κάδο των σκουπιδιών, ενώ απλώς θα μπορούσαμε να το καταναλώσουμε λίγο νωρίτερα. Ένα διάφανο δοχείο φύλαξης, θα μας υπενθυμίζει κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου, πως υπάρχει μία χορταστική μερίδα που μας περιμένει, την οποία μάλιστα μπορούμε να βάλουμε στο lunch box που παίρνουμε μαζί μας στο γραφείο!
Καλύτερη αποθήκευση και φύλαξη των τροφίμων
Η απρόσεκτη και εσφαλμένη αποθήκευση τροφίμων, είναι ένας ακόμη παράγοντας που αυξάνει την ποσότητα φαγητού στον κάδο μας. Λαχανικά όπως ντομάτες, αγγούρια, κρεμμύδια, πατάτες, τα οποία αποθηκεύουμε συνήθως στο ψυγείο, στην πραγματικότητα διατηρούνται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου, ειδικότερα κατά τη χειμερινή περίοδο και δεν χαλάνε γρηγορότερα από το προβλεπόμενο. Ένα κόλπο που μπορεί να μας βοηθήσει, είναι η σωστή ταξινόμηση των τροφίμων στα ράφια. Με άλλα λόγια, να έχουμε πάντα σε πρώτο πλάνο αυτά με τη μικρότερη διάρκεια ζωής και τα υπόλοιπα λίγο πιο πίσω.