Η Μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και διαφόρων μορφών καρκίνου. Μάθε περισσότερα για τo παράδοξο της εδώ.
Το παράδοξο της Μεσογειακής διατροφής
Μόλις από τη δεκαετία του 50, από τη λεγόμενη μελέτη των “7 χωρών”, η Μεσογειακή δίαιτα αναγνωρίστηκε σαν ένα πρότυπο υγιεινής διατροφής που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και διαφόρων μορφών καρκίνου. Από τότε, πολλές έρευνες με αντικείμενο τη Μεσογειακή διατροφή έχουν διεξαχθεί οι οποίες αποδεικνύουν τις θετικές επιδράσεις της διατροφής αυτής στην υγεία. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες αναφέρεται ότι όσοι ακολουθούν την παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή, έχουν 60% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι.
Όμως η Ελληνική κοινωνία, η οποία κατεξοχήν είναι συνυφασμένη με τη Μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων καθώς και αυξημένα ποσοστά καρδιοπαθειών.
Πώς λοιπόν ένα τόσο αποδεκτό από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα μοντέλο σωστής διατροφής, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας όπως καρδιαγγειακά, υπέρταση, διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου?
Η απάντηση βρίσκεται μέσα στην ίδια την κοινωνία και τον σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής, ο οποίος από τη δεκαετία του 50 και έπειτα έχει αλλάξει ραγδαία.
Χαρακτηριστικά της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής, είναι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η κατανάλωση ψαριών, οσπρίων, δημητριακών, γαλακτοκομικών και ξηρών καρπών, καθώς και η μέτρια κατανάλωση κρασιού και κόκκινου κρέατος . Φυσικά, ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής είναι το ελαιόλαδο, το οποίο, λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών που περιέχει, καθώς και αντιοξειδωτικών ουσιών, φαίνεται να έχει ευεργετικές και ιδιαίτερα κάρδιο-προστατευτικές ιδιότητες στον οργανισμό. Η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή με άλλα λόγια, χαρακτηρίζεται από ποικιλία και μέτρο, ικανή να παρέχει στον οργανισμό πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές βιταμίνες (C, E, β-καροτένιο), απαραίτητα λιπαρά οξέα (α-λινολενικό), καθώς και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως πολυφαινόλες που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί και το ελαιόλαδο.
Παρόλα αυτά, στη σύγχρονη κοινωνία, το μέτρο στη διατροφή μας τείνει να χαθεί και η αυξημένη κατανάλωσή όχι μόνο του ελαιολάδου, αλλά και γενικότερα όλων των τροφών, επισκιάζει τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής και παράλληλα με την έλλειψη συστηματικής άσκησης μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους λόγω της μεγάλης θερμιδικής πρόσληψης και της χαμηλής θερμιδικής κατανάλωσης. Είναι γνωστό ότι, όταν η ενέργεια που λαμβάνουμε μέσω των τροφών συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι μεγαλύτερη από αυτή που καταναλώνουμε διαμέσου του βασικού μας μεταβολισμού και της φυσικής μας δραστηριότητας, τότε το βάρος μας αυξάνεται, αφού η περίσσεια ενέργειας αποθηκεύεται στον οργανισμό μας με τη μορφή λίπους.
Αυτό που έχει οδηγήσει την Ελλάδα αλλά και άλλους Μεσογειακούς λαούς, να εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας και σχετιζόμενων με αυτή προβλημάτων υγείας, είναι σαφώς η δραματική μείωση της φυσικής δραστηριότητας και της συστηματικής άσκησης καθώς και η υιοθέτηση νέων συνηθειών διατροφής που δημιουργούν ένα σύγχρονο Μεσογειακό μοντέλο διατροφής, το οποίο ελάχιστα κοινά έχει με το παραδοσιακό Μεσογειακό πρότυπο.