Οι καρποί της άνοιξης μπαίνουν στη διατροφή μας: σκεφτόμαστε νέα πιάτα & δοκιμάζουμε ξανά αγαπημένες συνταγές με νέες πινελιές που θα μας ενθουσιάσουν.
Οι καρποί της άνοιξης στη διατροφή μας
Η άνοιξη είναι η εποχή των αλλαγών, μια μικρή «Πρωτοχρονιά» λίγο μετά την «κανονική». Λίγο το φως της ημέρας που μεγαλώνει, η φύση που πρασινίζει και ανθίζει, η διάθεσή μας που διώχνει τη χειμωνιάτικη ενδυμασία της και φοράει τα ανοιξιάτικα… Νιώθουμε την ανάγκη να φάμε ελαφρύτερα και να εμπλουτίσουμε το τραπέζι μας με αγαπημένες γεύσεις που θα αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο αυτή την ανάγκη αλλαγής που αισθανόμαστε να μας παρασύρει. Οι καρποί της άνοιξης μπαίνουν στη διατροφή μας και σκεφτόμαστε νέα πιάτα, δοκιμάζουμε ξανά αγαπημένες συνταγές με πρωτότυπες πινελιές, ενώ επιλέγουμε και εισάγουμε καθημερινά στη διατροφή μας φρούτα και λαχανικά της άνοιξης που με τις ευεργετικές τους ιδιότητες, μας χαρίζουν την ψυχική και σωματική ανάταση που χρειαζόμαστε.
Ο Μάρτιος ξεκινάει με τα ολόφρεσκα λεμόνια του, ενώ στο τραπέζι μας βρίσκονται πάντα τα αγαπημένα μας μανταρίνια και τα πορτοκάλια. Γενικά τα εσπεριδοειδή είναι στα φόρτε τους και ως εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, τα αγαπάμε ιδιαίτερα. Ο πρώτος μήνας της άνοιξης είναι πολύ πλούσιος σε λαχανικά, από μπρόκολο και παντζάρι μέχρι αγκινάρα, σπανάκι και ολόφρεσκα κρεμμυδάκια, η ποικιλία είναι μεγάλη και οι συνδυασμοί ατελείωτοι. Μπορούμε με ένα ολόφρεσκο πορτοκάλι, ακόμα ένα φρούτο, όπως είναι η μπανάνα, και ξηρούς καρπούς να φτιάξουμε ένα μοναδικό ρόφημα που θα μας γεμίσει ενέργεια. Αντίστοιχα εμπλουτίζουμε το μεσημεριανό μας τραπέζι με νέα πιάτα που έχουν ως βασικό συστατικό τα παραπάνω λαχανικά. Οι αγκινάρες, για παράδειγμα, είναι ιδανικές για ένα διαφορετικό λαδερό γεύμα, με αρακά, πατάτα, καρότο και κρεμμυδάκι – οι συνταγές είναι άπειρες και ο καθένας μας εύκολα βρίσκει αυτή που του ταιριάζει.
Ο Απρίλιος που κυριαρχείται από το Πάσχα και τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας είναι πολύ ιδιαίτερος μήνας διατροφικά. Από φρούτα δεν βρίσκουμε πλούσια νέα σοδιά, αφού παραμένουμε στα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, ενώ προετοιμαζόμαστε για τα καλούδια του Μαΐου. Τα λαχανικά του Απρίλη όμως είναι πολλά και πλούσια και θα μας βοηθήσουν να χτίσουμε όχι μόνο το μενού του τέλους της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά να φτιάξουμε πιάτα λαχταριστά για κάθε περίσταση: Μαρούλι, σπανάκι και φρέσκα κρεμμυδάκια, μαζί με παντζάρια, ραδίκια, σπαράγγια αλλά και μανιτάρια, όπως και τα πολύ «ιδιαίτερα» κουκιά, που θέλουν μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση, αλλά είναι ένα θεσπέσιο ανοιξιάτικο πιάτο μαγειρεμένα είτε γιαχνί είτε με λαδορίγανη.
Ο Μάιος είναι ο «μήνας των ονείρων» για όλους εμάς που λατρεύουμε τα φρούτα και τα λαχανικά: Φράουλες, βερίκοκα, μούρα, μούσμουλα και φυσικά κεράσια, μας κάνουν να θέλουμε να τρεφόμαστε μόνο με αυτά. Καταναλώνοντάς τα σκέτα, σε smoothies ή σε γλυκά, τα φρούτα του Μαΐου μας αρέσουν πάρα πολύ. Αντίστοιχα πλούσιο είναι το τραπέζι μας και σε λαχανικά, καθώς έρχονται τα αντίδια, τα πρώτα αγγούρια, ο φρέσκος αρακάς, τα πρώτα κολοκυθάκια, τα πρώτα φρέσκα φασολάκια και μαζί με τα μαρούλια, τα παντζάρια, τα σπαράγγια και τα μανιτάρια, μας οδηγούν σε πεντανόστιμες λύσεις καθημερινά. Πόσες διαφορετικές συνταγές και παραλλαγές άλλωστε μπορούμε να κάνουμε για παράδειγμα με τα φασολάκια και τον αρακά;
Η άνοιξη έφτασε, η φύση μας χαρίζει τα δώρα της κι εμείς θα τα απολαύσουμε στο έπακρο!
Νοιάζομαι tip: Αγοράζουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τη λαϊκή αγορά ή το μανάβικο της γειτονιάς μας, που είναι βέβαιο ότι διαθέτουν τα πιο φρέσκα και αυθεντικά προϊόντα. Και φυσικά δεν ξεχνάμε ποτέ το αγαπημένο μας νερό που τόσο χρειαζόμαστε!