Δες εδώ μύθους που κυκλοφορούν ως «αδιαμφισβήτητες αλήθειες» & το μόνο που καταφέρνουν τελικά είναι να περιορίζουν την απόλαυση στο φαγητό μας.
Φαγητό και Μύθοι για την απόλαυση
Η σωστή διατροφή είναι το ζητούμενο του σύγχρονου ανθρώπου, που έχει κατανοήσει εις βάθος πως η διατροφή επηρεάζει καταλυτικά και έχει άμεση σχέση με την καλή του υγεία. «Προσέχω τη διατροφή μου» ακούμε συχνά να λένε οι άνθρωποι γύρω μας και πολλές φορές το έχουμε πει κι εμείς, χωρίς όμως να δίνουμε την απαραίτητη σημασία στο τι σημαίνει αυτό ακριβώς. Γιατί πολύ συχνά παρασυρόμαστε από ό,τι έχουμε ακούσει, από «θέσφατα» που περνούν από στόμα σε στόμα, χωρίς όμως να διαθέτουν καμία επιστημονική βάση. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η επιστήμη της διατροφής εξελίσσεται συνεχώς από επιστήμονες που αξιοποιούν τη διαθέσιμη τεχνολογία και μπορούν έτσι να έχουν καλύτερη και επαρκέστερη γνώση του τι συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό σε σχέση με την τροφή.
Ας δούμε αναλυτικότερα πέντε μύθους που κυκλοφορούν ως «αδιαμφισβήτητες αλήθειες» και οι οποίοι το μόνο που καταφέρνουν τελικά είναι να περιορίζουν την απόλαυση στη διατροφή μας.
1. Το ψωμί παχαίνει
Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι το τρόφιμο που «παχαίνει», αλλά οι ποσότητες που καταναλώνουμε. Η αλήθεια είναι ότι η διατροφική αξία των διάφορων ειδών ψωμιού που κυκλοφορούν σήμερα ποικίλει, όμως, για παράδειγμα, το ψωμί ολικής άλεσης συναντάται σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη ως βασική τροφή, στις διάφορες μορφές του. Δεν έχει λοιπόν κανένα νόημα να αφαιρέσουμε εντελώς το ψωμί από τη διατροφή μας, ειδικά εάν μας αρέσει ως τρόφιμο. Αντίθετα, αν το εντάξουμε σε τακτική βάση, τότε αυτομάτως θα περιορίσουμε και την ανάγκη μας να το καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες.
2. Το λάδι παχαίνει
Πρόκειται για παρόμοια πεποίθηση με αυτή του ψωμιού, μόνο που το λάδι και δη το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε κατά κόρον στη μεσογειακή διατροφή, δεν είναι τόσο εύκολο να το «μετρήσουμε» και να μην παρασυρθούμε σε κατάχρηση. Πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι για παράδειγμα, μια ποσότητα ίση με δύο – τρεις κουταλιές σούπας για την οικογενειακή μας σαλάτα, είναι αρκετή.
3. Ό,τι τρώμε το βράδυ μας παχαίνει
Δεν είναι καλό για την πέψη και άρα για την υγεία μας το να πάμε για ύπνο αμέσως μετά από ένα χορταστικό δείπνο. Όμως οι διατροφολόγοι συμφωνούν πως είναι το άθροισμα των θερμίδων της ημέρας και η ποιότητά τους που παίζει ρόλο στο αν θα παχύνουμε ή όχι. Δεν συνιστά κανείς το κύριο γεύμα της ημέρας μας να είναι στις 11 το βράδυ, εάν όμως πηγαίνουμε στο κρεβάτι στις 2 το πρωί, τότε φυσικά και θα φάμε άφοβα και για τις θερμίδες και για την πέψη μας, ακόμα και εκείνη την ώρα.
4. Για να αδυνατίσουμε, παραλείπουμε γεύματα
Η χειρότερη απόφαση που μπορούμε να πάρουμε, όταν θέλουμε να κάνουμε διατροφή για να χάσουμε κιλά, είναι να καταργήσουμε κάποια από τα γεύματα της ημέρας. Συνήθως «θύματα» αυτής της πρακτικής πέφτουν το πρωϊνό και το βραδινό. Φεύγουμε από το σπίτι νηστικοί, ή αποφασίζουμε να μην τρώμε τίποτα μετά το μεσημεριανό μας. Κάθε τέτοια απόφαση όμως, ακόμα κι αν φέρει αποτελέσματα προσωρινά, γρήγορα οδηγεί στο «μπλοκάρισμα» του μεταβολισμού και άρα σε έναν φαύλο κύκλο, που ούτε τρώμε ούτε χάνουμε κιλά. Ο κανόνας των πέντε γευμάτων που συστήνουν οι διατροφολόγοι είναι το καλύτερο «σύστημα», ώστε ο οργανισμός μας να λειτουργήσει σωστά, χωρίς επιπλοκές και να χάσουμε το παραπανίσιο βάρος.
5. Αποκλείουμε ολόκληρες κατηγορίες τροφών
Το φαγητό, εκτός από απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι και απόλαυση. Όταν καταπιεζόμαστε ψυχολογικά για να αποφύγουμε την κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής, όπως είναι για παράδειγμα οι τηγανιτές πατάτες, η σοκολάτα ή άλλο τρόφιμο της κατηγορίας που ονομάζουμε «junk food», ουσιαστικά δημιουργούμε συνθήκες στέρησης που έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Είναι καλό, λοιπόν, να θυμόμαστε ότι σε μια ισορροπημένη διατροφή και σε έναν ισορροπημένο ψυχολογικά και σωματικά άνθρωπο, «χωράνε» όλα, αρκεί να τηρείται το μέτρο.
Είναι δεδομένο ότι είναι πιο υγιεινό να τρώμε σωστά, τηρώντας ένα διατροφικό πρόγραμμα που μας προσδίδει όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μας συστατικά, αλλά είναι επίσης δεδομένο ότι το «κλειδί» για έναν υγιή οργανισμό είναι η ισορροπία. Μια ισορροπία που επιτυγχάνεται μόνο όταν απορρίψουμε τις στερήσεις και «ακούσουμε» το σώμα μας, καταναλώνοντας τα πάντα, με μέτρο.
Νοιάζομαι tip: Φυσικά και μπορούμε να τρώμε την αγαπημένη μας CRUNCH περισσότερες από «μια φορά την εβδομάδα». Αρκεί πάντα να τηρούμε το μέτρο και να έχουμε τον συνολικό έλεγχο της διατροφής μας!