Ηρεμία, γαλήνη, καθαρή ατμόσφαιρα,πανέμορφες εικόνες. Ολόκληρη η λειτουργία της φύσης, μπροστά στα μάτια μας, ενώ εμείς απολαμβάνουμε μια βόλτα.
Χειμωνιάτικη βόλτα στις αμυγδαλιές
Οι βόλτες στη φύση είναι για τους περισσότερους μια από τις καλύτερες ευκαιρίες για χαλάρωση: Ηρεμία, γαλήνη, καθαρή ατμόσφαιρα και πανέμορφες εικόνες… Οι επιστήμονες έρχονται να επιβεβαιώσουν πως ένας περίπατος στη φύση, ανάμεσα στα ανθισμένα λουλούδια, κάνει καλό. Μεγάλη έρευνα του πανεπιστημίου του Νιου Τζέρσι, έδειξε πως τα λουλούδια επηρεάζουν άμεσα τη διάθεση του ανθρώπου, είτε βελτιώνοντάς την, είτε από την άλλη πλευρά, ακόμα και καταρρακώνοντάς την, για παράδειγμα, στην περίπτωση που είναι μαραμένα.
Τον Φεβρουάριο, η φύση μας χαρίζει απλόχερα ένα πολύ πλούσιο δώρο: Είναι η εποχή που ανθίζουν οι αμυγδαλιές. Τα ξερά κλαδιά τους γεμίζουν από τα λευκά ή αχνά ροζ άνθη τους, μετατρέποντας όλο το δέντρο σε μια πανέμορφη εικόνα. Αντικρίζοντας το γκρίζο, χειμωνιάτικο τοπίο από μακριά, δίπλα στις καμινάδες των σπιτιών που καπνίζουν στα χωριά, ξεχωρίζει κανείς «λευκά» σημεία – είναι οι ανθισμένες αμυγδαλιές. Πλησιάζοντας, μαγεύεται από αυτό που βρίσκεται μπροστά του. Ένα δέντρο ανθισμένο στην καρδιά του χειμώνα, νωρίτερα από όλα τα υπόλοιπα φυτά, που περιμένουν τη ζεστασιά της άνοιξης για να φανερώσουν την ομορφιά τους.
Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός πως οι ανθισμένες αμυγδαλιές αποτελούν το θέμα έργων τέχνης: Ποιος δεν ξέρει το ποίημα του Γεώργιου Δροσίνη «Ανθισμένη αμυγδαλιά», με τον πασίγνωστο πρώτο στίχο «ετίναξε τὴν ἀνθισμένη μυγδαλιὰ», που μάλιστα μελοποιήθηκε και διαδόθηκε παντού, στα τέλη του 19ου αιώνα; Το 1959, το ομώνυμο θεατρικό του Δημήτρη Γιανουκάκη, έγινε ταινία με τον Ανδρέα Μπάρκουλη και την Κάκια Αναλυτή στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του έργου, που μιλά για τον έρωτα δύο νέων στην παλιά Αθήνα. Αλλά και ποιος δεν γνωρίζει την εξαίσια σειρά έργων του Βίνσεντ Βαν Γκογκ με τις ανθισμένες αμυγδαλιές; Πρόκειται για περίπου δέκα έργα, στα οποία ο διάσημος Ολλανδός ζωγράφος έχει αποτυπώσει το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό που του προκαλούσαν οι ανθισμένες αμυγδαλιές.
Ένας αρχαίος μύθος για την αμυγδαλιά, δείχνει πόση σημασία έδιναν στο δέντρο αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες. Σύμφωνα με τον μύθο αυτό, η αμυγδαλιά δημιουργήθηκε όταν η Φυλλίς, μια πανέμορφη πριγκίπισσα της Θράκης, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τον Δημοφώντα, γιο του Θησέα. Πράγματι οι δύο νέοι έζησαν ευτυχισμένοι, ώσπου ο Δημοφώντας νοστάλγησε την πατρίδα του. Η Φυλλίς τον άφησε να φύγει και τον περίμενε υπομονετικά να γυρίσει. Εκείνος όμως αργούσε κι η πριγκίπισσα πέθανε από τον καημό της. Οι θεοί την μεταμόρφωσαν σε δέντρο, ώστε όταν γυρίσει ο Δημοφώντα γυρνούσε να μπορέσει να τον δει. Πράγματι εκείνος κάποτε επέστρεψε, είδε το δέντρο και το αγκάλιασε, μετανιωμένος που δεν πρόλαβε την αγαπημένη του. Τότε, το ξερό δέντρο γέμισε λευκά άνθη, έγινε η γνωστή μας αμυγδαλιά και έμεινε αιώνιο σύμβολο της ελπίδας.
Ολόκληρη η λειτουργία της φύσης, εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, ενώ εμείς απολαμβάνουμε μια βόλτα… Έντομα περιτριγυρίζουν τα λουλούδια για να συμβάλουν κι αυτά στο επόμενο στάδιο της ζωής, τον καρπό. Αυτές οι στολισμένες οντότητες μέσα στον κρύο Φεβρουάριο δίνουν πρώτες το μήνυμα του κύκλου της ζωής, το μήνυμα της ανθοφορίας και της καρποφορίας που έρχεται, το μήνυμα της αναζωογόνησης, από τα γκρίζα στοιχεία του χειμώνα στα χρωματιστά της άνοιξης… Και πώς να γίνει αυτή η μετάβαση ομαλότερα, αν δεν «περάσει» από την ανθισμένη αμυγδαλιά, με τα λεπτεπίλεπτα λουλούδια της, σε τόσο απαλές αποχρώσεις;
Έχοντας όλες αυτές τις εικόνες στο μυαλό μας, βγαίνουμε βόλτα στη φύση. Βλέπουμε τις ανθισμένες αμυγδαλιές, παίρνουμε το μήνυμά τους, το μήνυμα της αναζωογόνησης και της ελπίδας και αναπνέοντας καθαρό αέρα, νιώθουμε ευεξία και αισιοδοξία ως τα κατάβαθα της ψυχής…
Νοιάζομαι tip: Μην ξεχάσετε να κόψετε ένα ανθισμένο κλαράκι αμυγδαλιάς – μόνο ένα, μικρό – και να το πάρετε μαζί σας για να στολίσετε το σπίτι σας!